Неделя, 30 Юни 2024
           
Свят

Байдън одобри Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия

   
Байдън одобри Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия
  АП

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия, които атакуваха украинския град Харков, след като Киев поиска разрешение от Вашингтон през последните седмици, потвърди в петък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, пише БНР.

Говорейки на пресконференция в Прага след неформална среща на външните министри на НАТО, Блинкън не каза конкретно дали пълномощията на Байдън могат да се разширят, за да включат други руски градове и цели, които са по-дълбоко на територията в Русия.

Той каза, че ходът на Вашингтон, подчертана промяна в политиката на Байдън, който твърдо отказа да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари навътре в Русия, е резултат от стратегията на САЩ за приспособяване и адаптиране към бойното поле. Сега, посочи Блинкън, САЩ реагират на това, което са видели в и около района на Харков.

"През последните няколко седмици Украйна дойде при нас и поиска разрешение да използва оръжия, които предоставяме, за защита срещу тази агресия, включително срещу руски сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват Украйна", каза Блинкън.

"Президентът Байдън одобри използването на нашите оръжия за тази цел. Занапред ще продължим да правим това, което правим досега - необходимото адаптиране и приспособяване", отбеляза още той.

Харков, вторият по големина град в Украйна, е на 30 км от границата с Русия, напомня Ройтерс.

САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Украйна в битката ѝ срещу пълномащабната инвазия, започната от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г.

Ден по-рано официални американски представители заявиха, че политиката на САЩ ще продължи да забранява на украинската армия да използва ATACMS, които имат обсег до 300 км, и други оръжия с голям обсег, доставени от САЩ, за дълбоки удари на територията на Русия.