Сряда, 26 Юни 2024
           
Коментари

Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил

   
Пеевски размаха пръст на руския патриарх Кирил
  ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски излиза с позиция в защита на българските духовници, които бяха нападнати от Московския синод с изявление вчера, пише News.

"Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са "санкции" срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква", се казва в позиция на Пеевски, разпространена от пресцентъра на ДПС. Според тази позиция решението на руския Свети Синод е несъстоятелно и е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България". Делян Пеевски припомня и акта на заключването на български православен храм - Руската църква, от посланик Елеонора Митрофанова.

Също така намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква Делян Пеевски определя като тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация. "Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност."

Позицията на председателя на ДПС е по повод изявлението от вчера на руския Свети Синод за проведена на 19 май литургия в манастира Валукли в Истанбул, огравена от патриарх Вартоломей, и на която са присъствали Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит. Според Синода на Руската православна църква йерарсите от Българската православна църква (БПЦ) "са нанесли сериозен ущърб на отношенията между Руската и Българската православна църква със своето съслужение с разколниците" - Православната църква на Украйна, създадена в края на 2018 г. по инициатива на тогавашните власти в страната и с подкрепата на Константинополския патриарх Вартоломей.