Петък, 05 Юли 2024
           
Новини

27 задържани и 7 образувани производства при операция на СДВР

   
27 задържани и 7 образувани производства при операция на СДВР
  МВР

В хода на акцията е разкрита нелегална игрална зала

Полицейската операция, разпоредена от министъра на вътрешните работи, се провежда на територията на няколко столични районни управления и е за противодействие на нарушения на политическите права на гражданите, съобщи началникът на Трето РУ комисар Ивайло Величков. В хода на предприетите действия е извършено претърсване на адрес в кв. „Факултета“, където е установена нелегална игрална зала. На място са  засечени 11 души, установен е организаторът на престъпната дейност. По случая е образувано досъдебно производство, материалите по него  ще бъдат докладвани на Софийската районна прокуратура.

До момента са извършени проверки на множество обекти, образувани са 7 производства, 5 от които бързи -  за нарушение на изборните права, и 2 досъдебни - по чл. 176 и 179 от НК, при процесуалните действия са иззети и веществени доказателства, обобщи комисар Величков. Проверяват се всички сигнали и информация, свързани с опрощаване на натрупани задължения от хазартна дейност срещу ангажимент за гласуване за определена политическа сила.

Началникът на Трето РУ уточни, че на етапа установените схеми на извършваните престъпления, свързани с нарушаването на политическите права на гражданите, са познатите - опрощаване на дългове от хазартна дейност, купуване на вересия и други, водещи до поемане на ангажимент за гласуване на определена политическа сила. Операцията на територията на столицата продължава, в рамките на превантивните действия ще се проверяват адреси и на лица, които са установявани във времето като съпричастни към подобна престъпна дейност.

В хода на акцията служителите на реда извършват проверки на хора и обекти по различни направления. Общо задържаните са 27, като 11 от тях са и обявени за общодържавно издирване. Арести са извършени за използване на неистински документи, за притежание на наркотични вещества, засечени на два адреса в кв. „Модерно предградие“. Разкрити са и двама непълнолетни извършители на грабеж на момче. Проверени са 134 моторни превозни средства, 147 души и 27 обекта. За различни нарушения по ЗДвП са съставени 21 акта и 42 фиша, на водачи са връчени и 19 фиша. Двама са задържани след като е установено че шофират с неистинско свидетелство за правоуправление на МПС, автомобилите им са дерегистрирани.