Неделя, 30 Юни 2024
           
Свят

Пентагонът контрира Байдън: Няма промяна в политиката ни за Украйна

   
Пентагонът контрира Байдън: Няма промяна в политиката ни за Украйна

Пентагонът настоя, че няма промяна в политиката, която забранява на Украйна да нанася удари по Русия с американско оръжие, съобщи „Киев индипендънт“.

Това съобщение идва, след като няколко американски медии предадоха, че Белият дом тайно е отменил частично забраната Украйна да нанася удари по руска територия с американски оръжия.

Позовавайки се на американски официални лица, „Политико“ съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън е дала зелена светлина на Киев да атакува цели на територията на Русия, но "единствено в близост до района на Харков".

След това докладът беше потвърден от други медии, включително „Ей Би Си Нюз“.

"Наскоро президентът нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва американски оръжия за целите на контраогневите действия в Харков, така че Украйна да може да отвърне на ударите на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", заяви американски служител пред „Политико“.

Източникът добави, че политиката на Вашингтон за разрешаване на удари на далечни разстояния "не се е променила" и Украйна не може да използва американски оръжия за поразяване на военни цели дълбоко в Русия.

Когато на 30 май репортерите попитаха дали има промяна в политиката на Пентагона, заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че "няма промяна", без да споменава конкретно атаките край Харковска област.

"Помощта за сигурност, която предоставяме на Украйна, трябва да се използва в рамките на Украйна и ние не насърчаваме атаки или не даваме възможност за нападения в Русия", каза тя.

"Смятаме, че Украйна може да бъде ефективна, като се съсредоточи върху тактически и оперативни цели, които пряко засягат конфликта в нейните граници, без да преследва по-големи геополитически цели в рамките на Русия", добави тя.

След това Сингх беше притисната от репортер защо политиката не се променя, при положение че Москва извършва атаки от руска територия в Украйна.

"Отново повтарям, това е нашата политика и нищо не се е променило. От самото начало винаги сме казвали, че помощта за сигурност, която предоставяме на Украйна, е за използване в рамките на Украйна, и ако нещо се промени, ще ви уведомим", каза Сингх.

"Но в момента това все още си остава наша политика и смятаме, че сме им предоставили възможностите и системите, за да бъдат ефективни на бойното поле в момента", добави тя.

Призивите на Украйна да ѝ бъде разрешено да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия се засилиха, след като на 10 май Русия започна нова офанзива в Харковска област. Според съобщенията в операцията са участвали 30 000 военнослужещи.

"Виждаме всяка точка на концентрация на руски войски. Знаем всички райони, откъдето се изстрелват руски ракети и бойни самолети", заяви президентът Володимир Зеленски.

„Политико“ беше съобщил, че на Украйна вече е разрешено да използва предоставените от САЩ оръжия, като например ракети, за да сваля руски ракети, насочени към Харков, към войски, които се струпват над руската граница, или самолети, които изстрелват бомби по територията на Украйна. /БГНЕС