Сряда, 26 Юни 2024
           
Свят

Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление

   
Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление

Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съда в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Присъдата потапя САЩ в неизследвана територия преди президентските избори на 5 ноември, когато Тръмп, кандидатът на Републиканската партия, ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, обяви кампанията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.