Понеделник, 01 Юли 2024
           
Спорт

Дъждът не спря Григор: премина с лекота през унгарец и е в третия кръг на "Ролан Гарос"

   
Дъждът не спря Григор: премина с лекота през унгарец и е в третия кръг на \
  gong.bg

Григор Димитров надигра убедително Фабиан Марожан с 6:0, 6:3, 6:4 за час и 37 минути в мач от втория кръг от "Ролан Гарос". Българинът спечели първия сет само за 25 минути, след като реализира три пробива, пише gong.bg.Срещата обаче беше прекъсната заради дъжд при 5:3 във втория сет, когато Гришо трябваше да сервира. След близо 30-минутна пауза, мачът бе подновен и Димитров не пропусна възможността да затвори сета. В третата част първата ни ракета направи един пробив и това бе достатъчно да спечели с 6:4. Победата е респектираща, тай като Марожан е в топ 50 на световната ранглиста. 
 
За класирането си в третия кръг Григор заработи 158 000 евро от наградния фонд на Ролан Гарос, или средно по 1580 евро за минута игра с унгареца.
В следващия кръг Григор Димитров ще се изправи срещу победителя от мача между Зизу Бергс от Белгия и Максимилиан Мартерер от Германия.
 
ПЪРВИ СЕТ 
 
Григор сервира в първия гейм и се справи отлично, давайки на съперника само една точка - 40-15. Първата ни ракета показа страхотна игра и при подаването на Марожан, а това му донесе първи шанс за пробив, който стана факт след удар в аут на съпеника му - 40-30 и 2:0. В следващия гейм Марошан стигна до 40-40, но надеждата му бързо да върне пробива угасна след майсторски начален удар и качествен форхенд-уинър на Гришо и резултатът вече е 3:0. Българинът продължи да преподава на корта и записа нов пробив и то на нула, за да поведе с 4:0. Марожан започна да рискува при позаването на българина и това му донесе 30-30. Двойна грешка на Гришо доведе гейма до дюс, а прекрасен бекхенд по правата осигури на унгареца брейк-бол. Димитров го отрази с ас, а след това не даде повече шанс за съреника и затвори гейма - 5:0. Марожан започна подаването си убедително и поведе с  40-0, но Григор отговори по блестящ начин, подпомогнат и от двойна грешка на унгареца. Трета последователна топка в аут на Марожан доведе до сетбол за българина и той не сгреши - 6:0 за 25 минути.

ВТОРИ СЕТ 

Началният гейм отново бе за Григор, който въпреки че  загуби две точки, спечели с ас по диагонала и поведе с  1:0 във втория сет. Григор поведе набързо с 30-0, а след това стигна до два шанса за пробив. Марожан обаче ги отрази, макар и с малко късмет. Грешка на унгареца доведе до трети брейк-бол и той вече беше осъществен - 2:0. Димитров взе с лекота подаването си, за да поведе с 3:0. Марожан започна амбициозно в следващия гейм и поведе с 30-0, но след това напарви двойна грешка. Все пак той спечели първия си гейм след ретур в аут на българина - 3:1. 

Григор показа колебания на подаването си и това позволи на Марожан да стигне и до пробив и то на нула - 3:2. Пробивът окрили унгареца и той показа страхотни отигравания, а с бекхенд-уинър по правата изравни - 3:3. Григор обаче отговори подобаващо с гейм на нула и резултатът е 4:3. След това Димитров стигна и до пробив, за да поведе с 5:3. Точно когато щеше да сервира за спечелване на втория сет, заваля дъжд в Париж и срещата беше прекъсната.

След подновяването на срещата Григор спечели своето подаване на 0 и поведе с 2:0 след 6:3. 

 

Gulliver/GettyImages

 

ТРЕТИ СЕТ

Марожан започна добре първия гейм в третия сет и успя да поведе след безапелационен сервис-гейм. Григор продължи да бъде солиден в своето подаване и не даде особен шанс на своя съперник и набързо изравни - 1:1. Унгарецът продължи да играе солидно и дръпна с 2:1 след нов сервис-гейм на 0. Григор имаше известни затруднения, но все пак стигна до ново равенство - 2:2. Българинът предизвика три грешки на съперника в следващия гейм, което означаваше възможност за пробив, от която се възползва майсторски с минаващ бекхенд по диагонала - 3:2. Българинът предизвика три грешки на съперника в следващия гейм и стигна до възможност за пробив, от която се възползва майсторски с минаващ бекхенд по диагонала - 3:2.

Ас, два невърнати сервиса и хитър подсечен бекхенд осигуриха на Димитров затвърждаване на пробива и аванс от 4:2. Непредизвикана грешка попречи на българина да стигне до 30-30 и вместо това стана 40-15, след което с красиво разиграване Марошан се добра до 4:3. В следващия гейм минаващ форхенд по правата на Гришо изправи публиката на крака за 15-15. С невърнат сервис нашият тенисист си осигури гейм-бол, който беше материализиран - 5:3. Гришо поведе с 40-0 и си осигури троен мачбол, но Марожан ги отрази. Неточно драйв-воле на мрежата от печеливша позиция на българина доведе до нов гейм за унгареца - 5:4. Марожан спечели първата точка в следващия гейм, но три поредни невърнати сервиса на Григор охладиха надеждите на унгареца. Българинът взе още първия мачбол, за да затвори неочаквано лесния мач с 6:0, 6:3, 6:4 за 1 час и 37 минути.