Вторник, 02 Юли 2024
           
Развлечения

В библиотека във Финландия върнаха книга с 84 години закъснение

   
В библиотека във Финландия върнаха книга с 84 години закъснение

Книга, заета от библиотека във Финландия, беше върната с 84 години закъснение, съобщи АФП. 

Книгата е преводно издание на The Refugees ("Бежанците") - исторически роман на британския автор Артър Конан Дойл. Заета е през 1939 г. от централната библиотека в Хелзинки. Трябвало е да бъде върната на 26 декември 1939 г. 

Обикновено закъснения от десетилетия се получават при смърт на читателите. Техните деца връщат книгите, коментира библиотекарката, приела забавената книга през тази седмица. 

Обяснението за закъснението във връщането на книгата на Артър Конан Дойл е инвазията на Съветския съюз във Финландия през ноември 1939 г.
 



Връщане на книгите в библиотеката не е първото нещо, което човек прави в подобен момент, коментират от културната институция.

Войната между СССР и Финландия продължава до март 1940 г. 

Действието в романа на Артър Конан Дойл се развива през 17-и век във Франция. Британецът, известен преди всичко с историите за Шерлок Холмс, публикува книгата си през 1893 г. 

Според библиотекарите финландското издание от 1925 г. е запазено и в добро състояние. "Качеството на старите книги е доста по-добро от това на съвременните", коментират те.