Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Съдът окончателно потвърди отстраняването от длъжност на кмета на Омуртаг

   
Съдът окончателно потвърди отстраняването от длъжност на кмета на Омуртаг

Окончателно е решението за отстраняването от длъжност на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, съобщи Апелативният съд във Варна.

Жалбата на Ешрефов срещу определение на Търговищкия окръжен съд, с което той е бил отстранен от длъжност по искане на прокуратурата, е отхвърлена.

Припомняме, че вече бившият кмет е обвинен в участие в организирана престъпна група за извършване на престъпления по служба. По-рано този месец той е бил привлечен и за това, че от октомври 2019 г. до май 2022 г. в условията на продължавано престъпление в съучастие с Хасан Хасанов, баща на Ешреф Ешрефов, и Мехмед Мехмедов, с цел да набави за себе си и за другиго облага, умишлено склонил Мехмедов в качеството му на заместник-кмет да наруши служебните си задължения като възложи обществени поръчки на дружества, които предоставили изпълнението на дейностите на дружество, което е собственост и се управлява от Хасан Хасанов. От деянията са настъпили значителни вредни последици за Община Омуртаг.

Представител на Апелативната прокуратура акцентира на новото обвинение - то е осъществено във връзка с длъжността на обвиняемия. Поради тази причина отстраняването му ще осигури пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата по делото, а той няма да има възможност да влияе на свидетели, които са му служебно подчинени.

Адвокатът на Ешрефов смята, че доказателствата не водят до заключение, че отстраненият кмет е влияел, опитвал е да влияе на свидетели, или е препятствал събирането на писмени доказателства. Напротив, още от началото на наказателното производство през септември миналата година е съдействал за предоставянето на документи от общината.

Съдът обърна внимание на неправомерно поведение на обвиняемия, който е нарушил мярката си за неотклонение "домашен арест". От друга страна фактът, че е в отпуск не прекратява правомощията му на кмет.

С тези аргументи въззивният съдебен състав потвърди като правилно и законосъобразно определението на Търговищкия окръжен съд за отстраняване от длъжност на кмета на Община Омуртаг.