Неделя, 23 Юни 2024
           
Политика

МС: България има последователна и неизменна позиция в признаването на жертвите от Сребреница

   
МС: България има последователна и неизменна позиция в признаването на жертвите от Сребреница
  BGNES

България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване”. Това гласи позиция на правителството „Главчев” по повод гласуването на резолюцията за отбелязване на 30-годишнината от геноцида в Сребреница, изпратена до медиите.

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. 

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

ООН утвърди 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница

Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното й разпространение в  публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България.

Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни  следва неотклонно европейския си път и перспектива, гласи съобщението.

От пресцентъра уточняват, че динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали, допълват от Министерския съвет.