Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Марк Галеоти: Арестите в Русия и правителствените промени няма да изкоренят основните проблеми на режима

   
Марк Галеоти: Арестите в Русия и правителствените промени няма да изкоренят основните проблеми на режима

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Това смята Марк Галеоти, историк и политолог, сътрудник на лондонския Кралски институт на обединените служби (RUSI) и директор на консултантската фирма Mayak Intelligence.

В интервю за БНР британският изследовател коментира, че промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци. Но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната ще успеят да изтръгват из корен корупцията в управленската система. По думите му тя тепърва ще корозира все повече и повече вследствие от метежа на Пригожин. В този смисъл  Путин ще се опитва да централизира управленската система, но в същото време ще загуби способностите си на арбитър в споровете сред руския елит, казва Галеоти. 

Според него макар и не веднага, руснаците ще платят висока цена за милитаризацията на икономиката, предприета от техния президент. При тези условия Путин волю-неволю ще трябва и занапред да разчита на опасни хора като загиналия шеф на "Вагнер", казва още Марк Галеоти в интервюто за националното радио.