Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

   
Служебният кабинет покрива дефицита във фонда за енергийна сигурност

Министерският съвет (МС) ще покрие дефицита, натрупан във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" - около половин милиард лева. Това съобщи на брифинг след днешното заседание на служебния кабинет министърът на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от Нова телевизия. По думите му това ще даде възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да не компенсира недостига във фонда чрез цената на тока при определянето на стойността на електрическата енергия за битовите потребители от 1 юли.

Владимир Малинов отбеляза, че фондът за енергийна сигурност е създаден за покриване на разходите на обществения газов доставчик.

"Положителният финансов резултат през периода 2021-2022 година е използван за покриване на високите цени на тока и природния газ с решение на МС. През настоящия регулаторен период - от 1 юли 2023 година до момента, се наблюдава дефицит, който е 449 милиона лева", обясни той. Енергийният министър допълни, че до края на регулаторния период вероятно сумата ще нарасне до 500 милиона лева.