Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Новини

Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник

   
Откриха 200 кг живак и други опасни вещества в склад в Перник

В помещение на частна фирма в Перник са намерени 200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества, предаде БНТ с позоваване на Районната прокуратура.

Данните за опасните вещества са постъпили на 22 април 2024 г. в Районната прокуратура на Перник. Образувано е досъдебно производство и са назначени трима прокурори по случая.

В помещението е съхраняван метален живак с чистота 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на двама души, съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник.

"Бяха събрани достатъчно доказателства за виновността на две лица за извършени, съобразно доказателствата към настоящия момент, от тях отчуждителни действия по повод на опасни и отровни вещества, представляващи метален живак с чистота около 99,99%", каза Христофор Рачев - прокурор и говорител на Районната прокуратура в Перник.

"Установеното количество живак в тези складове е било около 200 кг, от които намерен и иззет е 50 кг живак към настоящия момент. В тези складове е имало киселини и основи и други отровни и опасни вещества", допълни Теодор Николов - наблюдаващ прокурор.

"Към настоящия момент мога да кажа, че е изцяло елиминирана възможността да бъдат извършени действия, които биха застрашили живота и здравето на гражданите на Перник и замърсяване на околната среда", заяви Гергана Малиновска - районен прокурор.


Анкета

Ще ходите ли/ходихте ли на почивка това лято?


Резултати