Събота, 22 Юни 2024
           
Новини

5-и блок е зареден с американско гориво, включват го в енергийната система през юни

   
5-и блок е зареден с американско гориво, включват го в енергийната система през юни

Първите 43 касети с американско гориво за АЕЦ "Козлодуй" вече е заредена в 5-и блок на централата. Това стана ясно на провелата се днес церемония по повод внедряването на алтернативно гориво за ядрените ни мощности в Козлодуй.

Исторически момент в 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй"  - така служебният енергиен министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първите 43 касети американско ядрено гориво в Пети блок. Те са произведени от "Уестингхаус Електрик Швеция АВ".

Очаква блокът да бъде пуснат в енергийната система на страната през следващия месец, когато ще завърши плановият му годишен ремонт.

Алтернативното гориво е една четвърт от общия брой на горивните касети в блока - останалите са руско производство.

Смяната на типа гориво ще става поетапно - на четвъртини, при предстоящи планови годишни ремонти и при завършване на горивния цикъл на старите касети. Новият тип гориво има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Този ключов и преломен момент в работата на ядрените ни мощности беше отбелязан с церемония в централата. На нея присъстваха служебният премиер Димитър Главчев, енергийният министър Владимир Малинов, американският посланик Кенет Мертен и представители на "Уестингхаус".

Служебният премиер Главчев отбеляза, че диверсификацията на свежото гориво е значим приоритет в работата на АЕЦ "Козлодуй" и така се гарантира сигурната ѝ и безопасна експлоатация:

"Имаме нещо реално, освен 43-те касети, които сега са заредени с "Уестингхаус", имаме договор и с "Фраматом" за Шести блок, осигурява свежо гориво за него, така че със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация - да имаш възможност да избираш."

Служебният премиер беше категоричен, че токът няма да поскъпне с повече от 2 на сто. Служебният кабинет ще търси начини да компенсира дефицитът от 450 млн. лв. във Фонда за сигурност на електроенергийната система, за да не се налага това да става през увеличението на цената на електроенергията.

"Взимаме решение как да бъде преодолян във времето този дефицит, за да не се отрази на цената на тока. И щом като КЕВР са казали, че ще бъде в рамките на 2%, няма какво да я коментирам." - каза Главчев.