Сряда, 26 Юни 2024
           
Свят

Словашкият премиер Фицо се е разминал „на милиметри“ със смъртта

   
Словашкият премиер Фицо се е разминал „на милиметри“ със смъртта

Министър-председателят на Словакия се е разминал "на милиметри" със смъртта. Това заяви Ерик Калиняк, ръководител на съветниците на премиера, който стана свидетел на стрелбата по Фицо.

Възстановяването на премиера Роберт Фицо след опита за убийство ще отнеме "изключително дълго" време, каза словашкият вицепремиер Роберт Калиняк, цитиран от Франс прес и Дарик.

В същото време болницата, в която се лекува Фицо, определя състоянието на премиера като "задоволително".

Словашкият премиер бе прострелян на 15 май след правителствено заседание в град Хандлова, Централна Словакия. Министър-председателят претърпя две хирургични интервенции в болница в град Банска Бистрица, където се намира и в момента.

"Възстановяването на премиера най-сетне тръгна по правилния път. Възстановяването ще бъде изключително продължително, тъй като нараняванията му са много сериозни." - каза Роберт Калиняк след заседание на словашкото правителство, като отбеляза, че премиерът вече е състояние да се храни.

От болницата в Банка Бистрица заявиха днес, че "лечението на премиера продължава по план и състоянието на пациента е задоволително".

Предполагаемият извършител на нападението срещу Фицо, идентифициран от словашките медии като 71-годишния Юрай Цинтула, бе задържан веднага от охранителите на премиера.