Вторник, 02 Юли 2024
           
Новини

Природозащитници искат спиране на субсидираната паша на едър добитък в националните паркове

   
Природозащитници искат спиране на субсидираната паша на едър добитък в националните паркове

Коалиция "За да остане природа в България" настоява за от поетапното сприране на субсидираната паша на едър добитък в националните паркове. От там посочват, че това е част от усилията за опазване на природата в националните паркове.

Природозащитниците отбелязват, че животновъди водят публична кампания срещу законовите действия на МОСВ за ограничаване на животните в националните паркове. "За да остане природа в България" посочва, че МЗХ следва да проведе нужните анализи, дискусии и да осигури нужната организация за пасищата в страната. Националните паркове заемат около един процент от територията на страната, а пасищата в тях - 3,5% от пасищата в страната.

Природозащитната организация не одобрява мярката "Пасторализъм", която е предложена в миналото, за да се опази биологичното разнообразие, като се редуцира площта на храстовата растителност (хвойна, клек и др.) и се насърчи развитието на тревистите съобщества. Те подчертават, че въвеждането й е направено без достатъчен анализ на наличната в страната и в чужбина информация - вкл. публикувани в по-далечното или по-близкото минало проучвания, анализи и др.

Новото регламентиране на субсидията "Пасторализъм", част от Стратегическия план за земеделието, е заложено в становището по екологична оценка на плана от септември 2023 г. За да се получава субсидията то изисква намаляване броя на животните на площ, което следва да се прилага още от тази година, както и прехвърляне на мярката в територии извън националните паркове след 2025 г. Становището не е обжалвано, вече е в сила и законът изисква неговото прилагане, изтъкват от "За да остане природа в България".

Природозащитниците подчертават, че промените в мярката се налагат от изводите на учени и експерти за ефектите от вече дългогодишното прилагане на субсидията в "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан". Документираните въздействия от прилагането ѝ в два изминали финансови периода са: кравите утъпкват и преизпасват тревни местообитания и редки растения, замърсяват извори и планински езера, навлизат в резервати, пречат на дивите кози да заемат оптималните си местообитания, създават конфликт с едрите хищници и мн. др., допълват от организацията.

"За да остане природа в България" поясняват, че пашата в националните паркове няма да бъде забранена, но ще бъдат премахнати изкуствените парични стимули за това. За илюстрация как изкуствените стимули изкривяват ситуацията с пашата на едър рогат добитък са цифрите от НП Рила: в резултат на прилагане на субсидията пашуващите крави само в НП Рила са се увеличили от 661 през 2007 до 8338 през 2022

Българските животновъди трябва да бъдат подпомагани, за да бъдат конкурентноспособни, смятат природозащитниците. Според тях обаче това не трябва да става с цената на природата в Националните ни паркове.

От Коалиция "За да остане природа в България" призовават Министерството на земеделието да намерят начин да подкрепят животновъдите по начин, който не нарушава български и европейски екологични норми.