Неделя, 07 Юли 2024
           
Свят

Президентът на Словения призова за признаване на палестинска държава

   
Президентът на Словения призова за признаване на палестинска държава
  BGNES

Крайно време е Словения да признае палестинската държава, заяви словенската президентка Наташа Пирц Мусар преди утрешното правителствено заседание, на което се планира приключване на процедурата по признаване на Палестина, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло, цитирана от БТА.

„От първия ден, когато започна последният конфликт в Газа, говорех за това, че Палестина трябва да бъде призната като държава“, каза Пирц Мусар вчера и допълни, че палестинската държава е призната от 146 страни, а вчера бе призната официално и от Норвегия, Испания и Ирландия.

Словенският премиер Роберт Голоб съобщи по-рано, че на заседание в четвъртък правителството ще приключи процедурата по признаване на палестинската държава и ще я изпрати в парламента. Очаква се парламентът да вземе окончателно решение във вторник (4 юни).

„Словения говори за решение с две държави в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Как Словения се бори за решение с две държави, ако признаваме Израел, но не признаваме Палестина? Това е най-важният аспект на проблема“, отбеляза Пирц Мусар.

По думите ѝ признаването на палестинската държава представлява символ, че страните, които я признаят сега, се стремят към решение на конфликта в Газа.