Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари

Таравари: За конституционните промени ще намерим приемливо за България решение

   
Таравари: За конституционните промени ще намерим приемливо за България решение

Лидерът на коалиция "Вреди" Арбен Таравари очаква Северна Македония да продължи европейския път с решение, което е приемливо за Скопие и България.

„Оптимист съм, че най-накрая Албания и Северна Македония ще продължат заедно преговорите. Трябва ни решение, което да е приемливо за България и Македония и проблемът да се реши веднага“, каза Таравари пред телевизия Канал 5.

Попитан дали е разговарял с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за промените в конституцията, Таравари отговори: "нормално", като уточни, че не е коректно той да казва какво е решението, защото то трябва да бъде обявено от бъдещия премиер.

"Гарантирам, че ще има условия, които ще бъдат приемливи и за двете страни, сигурен съм и за Скопие, и за София. Бъдещият премиер със сигурност ще каже какви са вариантите. По този въпрос се работи усилено в няколко аспекта. Оптимист съм, че ще се намери решение. Ще имаме помощ от неправителствени организации и от хора, които искат да помогнат на Македония, всичко това, за да се раздвижим и да започнем преговорите, защото това е в полза на гражданите", обясни Таравари. В следващите дни той реши дали да приеме поста министър на здравеопазването.

Политикът подчерта, че коалиция "Вреди" е най-добрата гаранция за продължаването на пътя към Европейския съюз.

"В първата декларация между ВМРО-ДПМНЕ и "Вреди" има три точки - европейски път, бързо икономическо развитие, борба с престъпността и корупцията и върховенство на закона“, каза Арбен Таравари, цитиран от БГНЕС