Неделя, 07 Юли 2024
           
Новини

Втори екип на ВМА ще се включи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово

   
Втори екип на ВМА ще се включи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово
  ВМА

Втори екип на Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

В операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) ще се включат над 100 военнослужещи основно от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.

Военномедицинският екип се състои от двама специалисти – лекар и медицинска сестра. За лейтенант д-р Джансел Кенан това е първа мисия. Тя е част от дипломиралия се през миналата година първи випуск военни лекари и в момента е началник на Медицински пункт във военно формирование 26400-Благоевград. Заедно с нея заминава и старшина Надежда Дамянова, която има 19 години служба под знамената.

През март ВМА вече изпрати един екип в състав лейтенант д-р Янис Боев и старшина Мая Димитрова.

За последните 20 години близо 1000 военни медици застават на първа линия в различни международни операции на НАТО и Европейския съюз, а също и в помощ на цивилното население при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

В момента мисия зад граница изпълнява и един медицински съветник в Босна и Херцеговина.

Българските военни медици винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Многократно са доказвали своята героичност при екстремални ситуации, с което печелят уважението и на местното население, и на нашите партньори и съюзници. Изпълнявайки професионално своя дълг и отговорности – непоколебимо, със самочувствие, с достойнство и с решимост, те допринасят за утвърждаване авторитета в международна среда на Българската армия и на ВМА.