Събота, 06 Юли 2024
           
Свят

Изострят се настроенията срещу мигрантите сред младите европейци

   
Изострят се настроенията срещу мигрантите сред младите европейци

Нагласите към миграцията в континентална Европа се изострят преди изборите за Европейски парламент през юни, това се казва в анализ на "Гардиън". В някои части на Европа младите са по-антиимиграционно настроени от по-възрастните поколения.

Обикновено в Източна Европа негативното отношение към имиграцията е по-често срещано сред представителите на поколението Z или милениалите, отколкото сред представителите на поколението X или бейби бумърите.

Констатациите идват преди очакваното нарастване на подкрепата за крайно десните партии на изборите за Европейски парламент през юни и след неотдавнашните национални избори - в Нидерландия, Финландия, Швеция и Франция - на които младите хора гласуваха безпрецедентно много за националистически и евроскептични партии.

В цяла Европа бейби бумърите все още са поколението, което е най-склонно да има антиимиграционни възгледи. В някои държави членки милениалите - родените между 1980 и 1997 г. - и поколението Z - родените след 1997 г. - имат също толкова негативни или по-негативни нагласи към имиграцията от страни извън ЕС, пише БГНЕС.

Данните са от проучвания на поколенията, публикувани от Евробарометър - колекция от проучвания на общественото мнение в различни държави, провеждани редовно от 1974 г. насам от името на институциите на ЕС.

Проучването пита респондентите в цяла Европа дали изпитват негативни чувства към имиграцията от страни извън ЕС. Резултатите се разпределят по поколения Z, милениали, поколения X - родените между 1965 и 1980 г. - и бейби бумъри - между 1946 и 1964 г.

В Словения милениалите вече са най-негативно настроени от всички поколения, включително бейби бумърите.

Повече словенски милениали също така казват конкретно, че имат "много" негативни чувства по отношение на имиграцията, отколкото бейби бумърите - 35% срещу 31% - което предполага нарастване на крайните възгледи сред младите хора в Словения.

Милениалите във Франция също са особено настроени срещу имиграцията, като половината (50 %) от това поколение споделят пред анкетьорите, че изпитват негативни чувства - по-висок дял от поколенията Х и Z.

В Полша и Унгария обаче именно представителите на поколението Z са по-склонни да поддържат антиимиграционни възгледи. Повече от половината (52%) от родените след 1997 г. в Полша имат отрицателни възгледи за имиграцията в сравнение с 42% от милениалите и 39% от поколението X.

В Унгария мнозинството от всяко поколение има отрицателни нагласи по отношение на имиграцията, но представителите на поколението Z са станали сравнително по-негативно настроени от тези на хилядолетието.

Данните на Евробарометър показват, че във Финландия, Кипър и Малта представителите на поколението Z са по-негативно настроени към имиграцията от милениалите.