Неделя, 30 Юни 2024
           
Политика

Мартин Димитров: Радев изглежда като защитник на руските интереси, а не на българските

   
Мартин Димитров: Радев изглежда като защитник на руските интереси, а не на българските

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Димитров, изборът за парламент на България и ЕС навлезе в решаваща фаза, остават броени дни до 9 юни, но нямате ли лошото усещане, че президентът на България, който трябва да е неутрален и равно отдалечен от всички партии се превръща в мощен пропагандатор на антиевропейски, антинатовски и антидемократични тези и внушения, които обслужват единствено режима в Кремъл?

- Радев започна да повтаря редица тези на Кремъл. Първо го правеше по-боязливо, но в последно време става все по-директен. Радев изглежда като защитник на руските интереси, а не на българските. Президентът няма никаква работа да развива политически тези по време на избори. Радев се превръща в основен говорител и участник в предизборната кампания, като речите му са насочени срещу ЕС и НАТО. Явно идеята е по този начин да подпомогне участниците в изборите, които развиват подобна реторика. 

- Има ли Радев основания  да внушава на гражданите, че ако Украйна удари по Русия с наше оръжие, Москва ще има право на ответна реакция срещу нас?

- Истинската сигурност за България е членството в НАТО и ЕС. В противен случай ние можеше да сме на мястото на Украйна. Интересът на целия цивилизован свят е агресорът да бъде отблъснат и тогава ще има мир. Помощта за Украйна цели защита на жертвата. Ако Русия би победила в тази война, бързо би набелязала следваща жертва. Важно е да се отбележи, че последните дни Русия направи серия провокации относно протежението на водните граници на Балтийските страни. 

-  Как оценявате факта, че в София три дни заседава Парламентарната асамблея на НАТО, Столтенберг пристигна у нас, а Радев отсъства от този форум, замина за Унгария, насажда анти евроатлантически опорки, които подхождат на пропагандист на Кремъл?

- Очевидно Радев цели разграничаване от политиката на НАТО. Само че той не представлява себе си, а България – страна член на НАТО. По-големият план според мен е да се опитат да инсталират правителство, подобно на това на Орбан в България. Много показателно е, че между Радев, ГЕРБ и ДПС няма остри конфликти. Дори напротив - заедно определиха състава на служебното правителство.

- Може ли президентското антиевропейско и антинатовско говорене да преформатира избора на гражданите, още повече, че става дума и за избор на нов Европейски парламент?

- На гражданите целенасочено се създават нови страхове и системно се говори срещу ЕС и НАТО. Срещу България се води хибридна война. Крайната цел е да се създаде илюзията, че нашата страна ще бъде по-добре извън ЕС и НАТО. 

- Каква трябва да бъде реакцията на отговорните национални партии, защо предпочитат  мълчанието?

- Трябват ясни проевропейски и пронатовски позиции. ГЕРБ и ДПС се занимават с денонощни атаки срещу ПП/ДБ и се правят, че не забелязват президента и неговите изказвания и нямат проблеми да се договарят с него.