Петък, 05 Юли 2024
           
Политика

ЦИК регистрира кандидата на "Синя България" след първоначалния отказ

   
ЦИК регистрира кандидата на \
  BGNES

Централната избирателна комисия регистрира кандидата на "Синя България" Христо Костов за изборите за Европейския парламент на 9 юни. 

Припомняме, че "Синя България" сезира и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, след като ЦИК отказа да регистрира Костов като кандидат. Причината беше, че след извършена проверка в ГД "ГРАО" на МРРБ на кандидатската листа се установява, че Костов към дата 9 декември 2023 г. е с настоящ адрес в Канада и той не отговаря на условието да бъде избиран за член на Европейския парламент от Република България, тъй като настоящият му адрес по Национална база данни "Население" в МРРБ е извън територията на страната и извън територията на друга държава - членка на ЕС, към 9 декември 2023 г., предвид което е отказана регистрацията на кандидата под № 3 от кандидатската листа.

Но "Клуб Z" информира, че от коалицията са представили данни, че към 9 декември Христо Костов е имал настоящ адрес в испанската столица Мадрид, а според личната му карта той е с постоянен в град Варна.

Адвокатът на "Синя България" Васил Танков подаде жалба до Върховния административен съд, в която се посочва, че съгласно мотивите към съдебното решение са налице всички законоустановени предпоставки за регистрацията на Христо Костов. Отбелязва се още, че според чл. 58, ал. 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са окончателни и влизат в сила незабавно. Жалбата е разгледана в открито съдебно заседание на 13 май 2024 г. На същата дата ВАС отменя решението на ЦИК за Костов и връща преписката за произнасяне по предложението за регистрацията му в листата на коалицията за с кандидати за членове на Европейския парламент.

Съгласно мотивите на ВАС, съгласно представеното в съдебното производство и прието като доказателство по делото Удостоверение от Общинския регистър на гр. Мадрид се установява, че са "изпълнени формалните нормативни предпоставки за регистрацията" на Христо Костов като кандидат за член на Европейския парламент.

Обстоятелството, че лицето има удостоверение за регистрация в общински регистър в Мадрид, издадено в съответствие с разпоредбите на чл. 16 от Закон 7/1985 г. от 2 април, регулиращ основите на местния режим, т.е. в Кралство Испания, е ирелевантно и неприложимо за режима на адресна регистрация в България, който е уреден в ЗГР, поради което ЦИК е депозирала във Върховен административен съд молба за отмяна на влязло в сила решение на 22.05.2024 г., по която няма произнасяне от ВАС до настоящия момент.

Предвид изложеното в изпълнение на Решение № 5854 от 14.05.2024 г. по адм. д. № 4863/2024 г. на Върховен административен съд, Четвърто отделение и на основание чл. 57, ал. 1, т. 12 във връзка с чл. 365, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс ЦИК реши да регистрира кандидата от "Синя България" за кандидат за членове на ЕП. На регистрирания кандидат да се издаде удостоверение.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.