Неделя, 07 Юли 2024
           
Политика

Синя България сезира Сарафов за отказ на ЦИК да регистрира техен кандидат за евродепутат

   
Синя България сезира Сарафов за отказ на ЦИК да регистрира техен кандидат за евродепутат

"Синя България" сезира прокуратурата за неизпълнение от страна на влязло в сила решение на Върховния административен съд (ВАС) от страна на Централната избирателна комисия, съобщават от коалицията. Според формацията с отказа си да изпълни решението на съда и да регистрира Христо Костов под номер 3 в листата на "Синя България" с кандидати за евродепутати ЦИК не погазва законодателството и грубо нарушава конституционното право на български гражданин да се кандидатира и да бъде избиран, пише News.

Сигнал за казуса е подаден на 23 май 2024 до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от адвокат Васил Танков от името на коалицията. Тя е регистрирана с решение на ЦИК от 23 април за участие в изборите за европейски и национален парламент на 9 юни и е представлявана от Петър Москов.

На 7 май Централната избирателна комисия регистрира и листата на "Синя България" за евроизборите, но без Христо Костов. В решение № 3241-ЕП на ЦИК се посочва, че по данни към 9 декември 2023 г. настоящият му адрес е в Канада е и той не отговаря на условието да бъде избиран за член на Европейския парламент от България, защото адресът не е територията на страната ни или в друга държава от Европейския съюз. Поради това според комисията следва да бъде отказана регистрацията на кандидата.

Срещу отказа на ЦИК от адв. Танков като пълномощник на "Синя България" във Върховния административен съд е подадена жалба, разгледана в открито съдебно заседание на 13 май 2024 г. На същата дата ВАС отменя отменя решението на ЦИК в за Костов и връща преписката за произнасяне по предложението за регистрацията му в листата на коалицията за с кандидати за членове на Европейския парламент.

В сигнала до прокуратурата се посочва, че съгласно мотивите към съдебното решение са налице всички законоустановени предпоставки за регистрацията на Христо Костов. Отбелязва се още, че според чл. 58, ал. 3 от Изборния кодекс решенията на съда не подлежат на обжалване, те са окончателни и влизат в сила незабавно.

"С оглед продължаващото бездействие на ЦИК, след постановяването на цитираното съдебно решение, на 18 май 2024 г. подадох по електронна поща заявление, с което им обръщам внимание, че решението на съда е влязло в законна сила и следва да бъде изпълнено от тях. На проведеното по-късно същия ден заседание, заявлението ни беше докладвано само "за сведение", като не последва никакво реално действие по изпълнение на съдебното решение". Изтъква Васил Танков. Той добавя, че и до момента ЦИК все още отказва да изпълни влязлото в сила съдебно решение.

"В конкретния случай с бездействието си длъжностните лица от състава на Централната избирателна комисия не само, че фактически нарушават закона, осуетявайки изпълнението на влязлото в законна сила съдебно решение (което бездействие от обективна страна разкрива признаците на деянието, чийто фактически състав е описан в чл. 296, ал. 1 НК), но и по същество отказвайки, напълно незаконосъобразно да регистрират кандидат, за когото съдът надлежно е констатирал, че отговаря на изискванията за регистрация, грубо показват конституционно закрепените му изборни права да участва в насрочените за 09.06.2024 г. избори (което разкрива признаците на деянието, чийто фактически състав е описан в чл. 167, ал. 5, вр. ал 1 НК)", се казва още в сигнала.

Адв. Танков призовава главният прокурор да се запознае с фактите по случая и, ако прецени, че е извършено нарушение, да образува наказателно производство.