Неделя, 16 Юни 2024
           
Свят

Нападателят на Фицо заяви, че е действал по политически причини

   
Нападателят на Фицо заяви, че е действал по политически причини

Нападателят на Фицо Юрай Цинтула заяви, че е действал поради несъгласие с политиката на правителството, но е допълнил, че не е искал да извърши убийство и съжалява за стореното, съобщават АФП и Ройтерс.

Фицо беше прострелян четири пъти миналата седмица, докато поздравяваше сподвижници след правителствено заседание в централния словашки град Хандлова, припомня БТА.

Оттогава той претърпя две операции в болница в град Банска Бистрица, където все още го лекуват. Медицинското заведение съобщи днес, че състоянието му е „сериозно, но стабилно“.

Нападателят, идентифициран като 71-годишния Юрай Цинтула, беше незабавно арестуван от охраната на Фицо. В събота съдът го остави в ареста за опит за умишлено убийство.

Нападателят е критикувал правителството на Фицо най-вече заради премахването на специализираната прокуратура, атаките срещу медиите, прекратяването на военната помощ за Украйна и отношенията с ЕС.

Нападателят, според местните медии бивш охранител в търговски център, е заявил в съдебната зала, че е решил да извърши нападението на 13 май, два дни преди стрелбата и че никой друг не е знаел за плана му. Мъжът е използвал личен 9-милиметров пистолет ЧЗ-75, който е притежавал от повече от 30 години.

Мъжът „на няколко пъти заяви, че не е искал да убие Фицо но е искал да го рани и да навреди на здравето му, затова се е целил и го е прострелял в долната част на торса“, пише съдията.

„Той разбира, че е действал по напълно неприемлив начин и че не е трябвало да ранява жертвата. Той е трябвало да му даде книга, която е подготвил за него“, се чете в документа.

Според съдията мъжът съжалява за действието си и иска да се извини на премиера.