Неделя, 16 Юни 2024
           
Спорт

Как Гунди отказва на Милан: В Левски съм се родил, в този отбор ще умра!

   
Как Гунди отказва на Милан: В Левски съм се родил, в този отбор ще умра!

Георги Аспарухов, известен още като Гунди, е един от най-легендарните български футболисти в исторята. Той е символ на столичния клуб Левски и една от най-запомнящите се фигури в родния футбол. Гунди се отличава с изключителни голови инстинкти, технически умения и способност да въодушевява публиката със своите изяви на терена. Тази статия е вдъхновена от игралния филм „Гунди – Легенда за любовта“.

Георги Аспарухов не е някакъв обикновен футболист или име на стадион. Не, той е много повече от това. Гунди е емблема на борбения дух на Левски и автентичността на българския спорт. Легендата за Гунди продължава да живее не само заради неговите впечатляващи спортни постижения, но и заради неговото благородно поведение извън терена, което служи за образец на бъдещи поколения спортисти и млади хора в България. Въпреки че за незабравимия номер девет може да се напишат безброй материали, две негови емблематични изречения ще останат завинаги в сърцата на хората.През вече далечната 1967-а година, едва две години след знаменитите мачове с португалския Бенфика и техния голям лидер Еузебио, където Левски бе елиминиран след 2:2 и 2:3, Георги Аспарухов блести на терена. Той отбелязва три от четирите гола за столичния тим в тези срещи, привличайки вниманието на много европейски футболни гиганти.

Следващото предизвикателство за „сините“ бе среща с Милан от 1/16-финалите на турнира за Купата на носителите на купи. Първата среща на „Сан Сиро“ завършва с тежкото поражение за българския гранд с 1:5, но талантът на Гунди не остава незабелязан. Въпреки предложението да се присъедини към италианския гранд, българският нападател отказва, тъй като по това време българските играчи рядко играят зад граница.

Небеззвестният треньор на Милан - Нерио Роко, е готов лично да помогне на голмайстора да емигрира в Италия, ако приеме предложението, но Аспарухов избира да остане верен на своята родина и клуб. "Росонерите" му предлагат 300 хиляди долара на ръка, което се равнява на милиони в днешно време, само за съгласието на премине в отбора. Предложението за заплата бива от 2000 долара, 600 долара премия на мач, както и осигурени апартамент, кола и поддръжка за сметка на отбора. Тогава той изрича и великите думи, които се помнят и до ден днешен, като открояват неговата преданост и отдаденост към любимия си клуб Левски:

„Има една страна, България, в която има един отбор, Левски. Може би не сте чували за него, но в този отбор съм се родил и в него ще умра!”.

По време на реванша на националния стадион „Васил Левски“, въпреки малките шансове след 1:5, в 11-ата минута Сормани отбелязва за 1:0 за гостите с удар под напречната греда. Въпреки това, в 75-ата минута Гунди отново демонстрира своята класа с мощен изстрел, който принуждава вратаря на Милан да се предаде.

След мача Аспарухов влиза в съблекалнята на Милан, за да се извини на Джани Ривера за неволно нарушение срещу него. Звездите на италианския отбор са поразени от неговия жест и го аплодират с възгласи „Браво!“.