Неделя, 16 Юни 2024
           
Новини

И последното дело от сагата Барселонагейт е прекратено

   
И последното дело от сагата Барселонагейт е прекратено

Прокуратурата е пратила в историята и последното разклонение от делото "Барселонагейт", което беше свързано с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Това става ясно от публикация в Bird.bg. Източници от прокуратурата потвърдиха новината пред "Сега". Постановлението за прекратяване на делото е от 10 май, се вижда от електронното деловодство на прокуратурата. Държавното обвинение не благоволи да съобщи за това развитие. Затова мотивите на наблюдаващите прокурори да прекратят делото остават тайна. Техният акт няма и от кого да бъде обжалван, може само да бъде проверен служебно от Софийската апелативна прокуратура.

Става дума за дело за пране на пари за купуване на недвижим имот в Турция. То беше отделено от голямото дело "Барселонагейт" при прекратяването му миналия октомври. Тогава държавното обвинение обяви, че от прекратеното дело наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления - пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Манекенката Борислава Йовчева, известна като Мис Бикини, която беше едно от главните действащи лица в скандала "Барселонагейт", беше разпитана и по отделеното дело. Според източници от разследването, преводите към нея не са за особено големи суми и по-скоро изглеждат като месечна издръжка. От сметки на Борисов обаче няма никакви транзакции. Колкото до неизгодната сделка - става дума за продажба на акции от фирмата Numin Invest SL на занижена стойност и парите отиват във въпросния апартамент в Истанбул, който пък е свързан с Йовчева. 

Беше изпратена и молба за правна помощ до Турция във връзка с купуването на апартамента, свързана с манекенката и управителя на ловно стопанство "Паламара" Бейзат Яхя. Целта на поръчката е се разбере дали той и Йовчева имат банкови сметки и имущество там, каза през март в интервю за "Сега" градският прокурор Илиана Кирилова. Към онзи момент поръчката вече беше изпълнена и, по думите на Кирилова, нито Яхя, нито Йовчева имат сметки в Турция в лири или друга валута. "Установено е, че г-н Яхя има някакъв апартамент в Истанбул, но не се потвърждава от турските власти, че го е прехвърлил или че там живее Борислава Йовчева", каза Кирилова.