Сряда, 03 Юли 2024
           
Новини

Цената на тока скача с около 2% само, успокоява КЕВР

   
Цената на тока скача с около 2% само, успокоява КЕВР
  BGNES

Увеличението на цената на електроенергията от 1 юли ще бъде около 2% и гражданите не бива да се притесняват. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов на брифинг, който цели именно да спре спекулациите по темата.

Иванов подчерта, че по никакъв начин иска спекулациите да доминират в медиите, а гражданите да изпитват тревога и притеснения от бъдещето решение на КЕВР.

Иванов обясни, че все още не може да се каже точния процент на увеличение, тъй като проверките на заявленията все още не са приключими и експертите в КЕВР правят изчисления.

Във всеки случай увеличението от 2% ще е най-малко от последните години - за сравнение, 2023 г. това се е случило с 4.7%, а през 22 - 4.3%.

От АЕЦ Козлодуй са оттеглили искането си с по-високата цена, която предизвика обществено, а и политическо напрежение, и са внесли повторно, но ново заявление за следващия регулаторен период, като има почти пълно съвпадение с миналогодишната поискана цена: 69.77 стотинки, а сега 69.14 стотинки.

Затова и Иван Иванов не вижда никакво основание КЕВР да се произнася с решение за цена, различна от миналата при такава пренебрежимо малка разлика.

С изявлението си Иван Иванов счита темата за цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" за изчерпана.

Иванов увери и че КЕВР винаги в своите решения отчита обществения интерес, който е ръководен за регулатора.