Вторник, 02 Юли 2024
           
Политика

Държавата пак не смогва на тировете през ГКПП-та на Дунава

   
Държавата пак не смогва на тировете през ГКПП-та на Дунава

Търси се решение на проблема с опашките на Дунав мост. Това стана ясно след среща във вътрешното ведомство с участието на заместник-министър Стоян Темелакиев, представители на Гранична полиция, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", консула на Румъния в България Флориан-Даниел Мазилу, Николай Рашков, представител на международните превозвачи.

Трафикът се увеличава значително, което от своя страна води до опашки и сериозни неудобства за международните автомобили, заяви Стоян Темелакиев пред медиите след срещата. За МВР, по думите му, това е голям проблем.

Затова министерството в рамките на своите компетентности ще направи всичко възможно са облекчаване на трафика. Това включва максимално скъсяване на времето за проверка. В сряда ще има среща отново по темата, но този път не в София, а на Дунав мост. Обмисля се въвеждане на онлайн плащане на такса.

Николай Рашков поясни, че при Видин опашката от наша страна е 6 километра, а от румънска-13 километра. Проблем пред превозвачите се оказва това, че буферният паркинг там е препълнен. Той е частен и заплатен. Стоян Темелакиев е разпоредил проверка дали полицаи упътват превозвачи към паркинга. Иначе той не е на МВР. Всички гишета на пункта работят, стана ясно.

Припомняме, че днес приключи аварийният ремонт на фуги на Дунав мост при Русе, който започна преди около две седмици. Същевременно на работна среща в Русе днес бе обсъдена организацията на бъдещите ремонтни дейности на съоръжението. На нея стана ясно, че изпълнителят на обекта има готовност да започне работата през юли месец.

Минути след брифинга на МВР председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавна реакция и активни действия служебните министри на транспорта и вътрешното ведомство във връзка със създаденото напрежение сред превозвачите на ГКПП Видин.

Пеевски алармира, че на граничният пункт се образуват километрични опашки, тировете престояват по 17-20 часа и това силно възпрепятства превозването на стоки към Западна Европа.

Министрите Георги Гвоздейков и Калин Стоянов незабавно да се ангажират лично с разрешаването на проблема, като се свържат с румънските си колеги, настоява Пеевски.

news.bg