Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Екатерина Захариева: Бойко Борисов трябва да стане премиер, ако ГЕРБ излъчи правителство

   
Екатерина Захариева: Бойко Борисов трябва да стане премиер, ако ГЕРБ излъчи правителство
  BGNES

Бойко Борисов трябва да стане премиер, ако ГЕРБ излъчи правителство след изборите на 9 юни, смята Екатерина Захариева, водач на листата в Пазарджик на ГЕРБ-СДС.

"Разбира се партията ще реши кой ще бъде излъчен за премиер, но Борисов е най-опитният човек на нашата партия. Това е моето мнение и на много от нас", уточни Захариева в интервю за предаването "Лице в лице" по бТВ.

Вчера бившият финансов министър Асен Василев коментира, че знае какви са плановете на Борисов и Пеевски.

"Планът е Борисов да стане президент, а Пеевски - премиер. Беше ми казано в прав текст. Казах им - пробвайте се, българският народ ще ви изгони с камъни", каза той и добави, че това станало ясно още през март, преди т.нар. "сглобка" да се разпадне. 

По думите на Захариева от участието в "сглобката" с ПП-ДБ ГЕРБ е научила много уроци.

"Не бива да се върви срещу правилата на демокрацията, защото това застрашава самата демокрация. Спечелилият най-много доверие от българските граждани трябва да е мандатоносител и съответно да има най-голяма отговорност. Не бива да се прави коалиция или некоалиция. Това е най-важното наше послание- няма да въврим срещу правилата на демокрацията", обяви депутатът от ГЕРБ.

Тя обяви, че партията ще представи съвсем скоро програмата, с която се явява на изборите. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че управленската програма ще бъде представена утре, 21 май, от 11 часа.

Според нея в следващото правителство министрите трябва да са политици с опит, защото никой няма да им даде толеранс от 100 дни да се ориентират в обстановката.

"Ясно е, че правителството ще е коалиционно, крайно време е да се научим на колационна култура - с коалиционно споразумение, с ясно разпределяне на тежестта, така както са ни подредили избирателите, а не така както на някой му се иска да узурпира", каза още Захариева.

Тя посочи, че хората, с които се срещат, не харесват ПП-ДБ, "особено ПП". 

"Хората ни казват повече с ПП-ДБ не, особено с Асен Василев", посочи депутатът от ГЕРБ-СДС.

На въпрос с коя партия биха направили коалиция, Захариева отговори, че не вижда как ще работят с антиевропейска партия и предпочитат работа с евроатлантически настроените парламентарни групи.