Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова са призовани да обяснят продажбата на лифтовете на Витоша

   
Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова са призовани да обяснят продажбата на лифтовете на Витоша
  BGNES

Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова бяха призовани да участват в извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 23 май. То се свиква по искане на групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" за изясняване на причините София да остане без нито един работещ лифт до Витоша. Преди дни стана ясно, че Симеоновския кабинков лифт до хижа "Алеко" окончателно спира да работи.

"Настояваме на това заседание да дойдат приватизаторите на общинското дружество "Въжени линии" ЕАД и да дадат своите обяснения - Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. Той като бивш кмет на София, по чието време са приватизирани общинските лифтове", каза Борис Бонев на брифинг в общината.

Договорът за сделката е от 7 страници и в него няма нищо, което защитава обществения интерес. Единственото изискване към купувача "Витоша ски" е да се запази предмета на дейност на дружеството, съгласно съдебната му регистрация. "Което не означава, че този предмет на дейност е работещи лифтове", подчерта Бонев.

Той се ангажира да се проведат разговори с частната фирма собственик на лифтовете "и да видим как да задължим да ремонтира Симеоновския". За Драгалевския седалков има проект за ремонт, но се чака съгласуване в Министерството на околната среда и водите и Минестерството на земеделието и храните, което е принципал на Природния парк "Витоша". Княжевският лифт не работи вече 30 години, съоръжението е опасно и години наред е симулирана дейност от Столична община с издаване на заповеди за възстановяването му, които са били лесно оборвани в съда, заяви Бонев.

Общинските съветници ще задават въпроси към Борисов и Фандъкова, за да се изяснят мотивите за сделката. През 2007 г. Столичният общински съвет продава общинската "Въжени линии", която включва Симеоновския кабинков лифт, Княжевския и Драгалевския седалков лифт, като и седалковите лифтове и почти всички влекове на скизона "Алеко". Стойността на сделката е 8.3 млн.лева.

На 23 май ще се проведе и второ извънредно заседание на СОС, което ще разгледа новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул."Витоша" и ул."Фритьоф Нансен". То е по искане на съветници от ГЕРБ-СДС, БСП и други политически групи в СОС.

Столичната община днес ще подаде жалба във Върховния административен съд срещу решението на Адмиинистративен съ д София град, което изисква незабавно спиране на действията по прилагане на новата организация на движение. "Твърди се от съда, че тя не се извършва на база административен акт, което не е вярно. "Законът за движение по пътищата и Законът за пътищата възлагат организацията на движението по пътищата на кмета на общината. Именно с негови заповеди се извършваха въпросните реорганизации в центъра на София", заяви Бонев.