Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху за военни престъпления

   
Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху за военни престъпления

Международния наказателен съд издаде заповед за ареста на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Газа, предаде АФП.

МНС също иска заповеди за арест срещу трима водещи бойци на Хамас за предполагаемата им роля в атаките на 7 октомври в Израел.

Израел и САЩ не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г., допълва CNN.

През миналия месец премиерът Нетаняху заяви, че едно подобно решение на МНС няма да засегне действията на Израел и подчерта, че по време на неговото управление няма да позволи това да подкопае правото на самозащита на израелската страна.

През януари МНС заповяда на израелската страна да не извършва геноцид и да осигури коридори за хуманитарната помощ да стигне до ивицата Газа, която се превърна в зона на конфликт след нападението на бойци на Хамас през октомври миналата година.