Петък, 20 Сеп 2024
           
Свят

Иранският ядрен преговарящ Али Багери е назначен за служебен външен министър

   


Главният преговарящ на Иран по ядрените въпроси Али Багери беше назначен за временен ръководител на иранската дипломация след смъртта на министъра на външните работи Хосеин Амир-Абдолахиан при инцидент с хеликоптер.

Багери е назначен за "ръководител на правителствената комисия за външни отношения", съобщи говорителят на правителството Али Бахадори Джахроми, цитиран от АФП.

Смятан за близък приятел на върховния лидер Али Хаменей, 56-годишният Багери беше назначен за заместник-министър на външните работи и главен преговарящ по ядрения въпрос през септември 2021 г.

След подписването на споразумението през 2015 г. Багери многократно критикуваше бившето умерено правителство на президента Хасан Рохани за това, че е приело ограничения върху ядрената програма на страната и е позволило на "чужденци" достъп до ирански обекти.

През септември 2023 г. той все пак защити преговорите със Запада и разкритикува "онези, които под прикритието на защита на ценности се опитват да направят така, че преговорите да изглеждат антиценности".

Тези лица "в действителност искат да лишат Ислямската република от ключов и важен инструмент за гарантиране на националните интереси", заяви Багери, цитиран от местните медии. /БГНЕС


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати