Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

   
Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

Иранският президент Ебрахим Раиси, консерватор и потенциален наследник на Върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей, загина при катастрофа на хеликоптер в планинска местност близо до границата с Азербайджан, съобщиха официални лица и държавни медии в понеделник. Хеликоптерът е превозвал също и външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан и още шестима пътници и екипаж. Никой не е оцелял на борда на разбилия се хеликоптер. Ройтерс събра реакциите на някои от световните лидери и движения и организации, свързани с Иран, пише News.

Руският президент Владимир Путин:"Сейед Ебрахим Раиси беше изключителен политик, чийто живот беше посветен на служба на Родината. Като истински приятел на Русия, той направи неоценим личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни и положи големи усилия за повишаването им до ниво на стратегическо партньорство."

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган написа в X (бивш Twitter):"Като колега, който лично стана свидетел на усилията му за мир на иранския народ и нашия регион по време на неговото управление, си спомням г-н Раиси с уважение и благодарност."

Палестинският президент Махмуд Абас:"Изказваме нашите искрени съболезнования и съпричастност към братския ирански народ за кончината на покойния президент Ибрахим Раиси и министъра на външните работи, като се молим на Всемогъщия Бог да даде огромната Си милост на починалия ирански президент и останалите, и да даде търпение и утеха за техните семейства, потвърждавайки солидарността на Държавата Палестина и нейния народ с иранското ръководство и народа в това голямо страдание."

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт: "Молим се Бог да ги дари с милост и прошка и да вдъхне на техните семейства търпение и утеха."

Италианският премиер Джорджия Мелони: "Виждам в тези часове, че иранските власти приписват инцидента на авария, а не на конспиративни теории. Не виждам никакви промени във вътрешния ред в Иран, ние сме в постоянен контакт с нашите европейски съюзници и другите страни от Г-7, защото говорим за инцидент, който е част от особено сложен регионален контекст. Надявам се, че бъдещото иранско ръководство ще се ангажира със стабилизацията и умиротворението на региона."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в X: "Европейският съюз изказва своите искрени съболезнования за смъртта на президента Раиси и външния министър Абдолахиан, както и на другите членове на тяхната делегация и екипажа при хеликоптерната катастрофа. Нашите мисли са с техните семейства."

Венецуелският президент Николас Мадуро в X:"...Дълбоко натъжен съм, че трябва да се сбогуваме с един човек за пример, изключителен лидер на света като нашия брат Ебрахим, който беше винаги и ще бъде (запомнен като) отличен човек, защитник на суверенитета на своя народ и безусловен приятел на нашата страна. От боливарските земи изразяваме най-дълбоките си съболезнования на Върховния лидер аятолах Али Хаменей и желаем божествена утеха за тази чувствителна загуба. Ние се присъединяваме към чувствата на неговото семейство и нашите ирански братя и сестри в тези трудни моменти."

Ливанската група Хизбула похвали борбата на мъчениците в защитата на каузите на нацията и тяхната служба на Иран, призовавайки Бога да ги благослови с милост, да защити Хаменей и да даде на Иран способността да преодолее изпитанието с търпение и решителност."

Президентът на Сирия Башар ал-Асад в изявление потвърди солидарността на Сирия с Ислямската република Иран и отправи съболезнования към семействата на загиналите, добавяйки, че Раиси е посветил себе си на своите  задължения, които са го завели в Източен Азербайджан за откриване на важен проект за страната, където "той се е пожертвал в изпълнение на дълга си". Асад добави, че Сирия е работила с покойния президент, за да осигури стратегически връзки между страната му и Иран, и припомни важните визити на Раиси в Сирия като част от засилването на връзките между двете нации.

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани:"Изказваме нашите най-искрени съболезнования и съчувствия на Върховния лидер на Ислямската република, Али Хаменей, и на народа на Иран, на неговото правителство. Изразяваме солидарност с братския ирански народ и с официалните лица на Ислямската република по време на тази болезнена трагедия."

ХАМАС в изявление изразява "най-дълбоки съболезнования" за "тази огромна загуба." Групировката похвали загиналите ирански лидери за подкрепата им за палестинската кауза и съпротивата срещу Израел и изрази увереност, че "дълбоко вкоренените институции" на Иран ще му позволят да преодолее "последствията от тази голяма загуба."

Мохамед Али ал-Хути, ръководител на Висшия революционен комитет на хусите в Йемен в X:

"Молим Бога да дари техните семейства с търпение и утеха. Наистина ние принадлежим на Аллах и към Него ще се върнем. Иранският народ ще продължи да се придържа към своите лоялни лидери, по волята на Бога."

Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в X:"Искрени съболезнования към правителството и народа на Ислямската република Иран... молим Бога Всемогъщия за милост и прошка за тях и за техните семейства с търпение и утеха. Ние принадлежим на Аллах и към Него ще се върнем."

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди в X:"Дълбоко натъжен и шокиран от трагичната смърт на д-р Сейед Ебрахим Раиси, президент на Ислямската република Иран. Неговият принос за укрепването на двустранните отношения между Индия и Иран ще бъде запомнен. Моите най-искрени съболезнования на семейството му и народа на Иран. Индия стои до Иран в този момент на скръб."