Събота, 06 Юли 2024
           
Коментари

Терзиев: На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане място за целогодишен спорт и туризъм

   
Терзиев: На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане място за целогодишен спорт и туризъм

Нашият ангажимент е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт на планината Витоша. Работим за по-всеобхватно решение за лифтовете, а не на парче. Това каза кметът на София Васил

Терзиев на съвместен брифинг заедно с председателя на групата на общинските съветници на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, общинските съветници  Бонка Василева, Драгомир Иванов  и кмета на район Витоша Зарко Клинков. 

„Чухме доста художествени измислици на тема Витоша и поредната порция от ГЕРБ да прехвърлят вина за нещо, което те са сътворили. Налага се да водим разговори как за 6 месеца не сме успели да поправим неща, за които те са имали 35-тшестмесечия от време, когато са продали лифтовете.“ – каза кметът Терзиев. Договорът с „Витоша ски“ е от 7 страници и всеки може да прецени доколко са защитени интересите на софиянци, посочи столичният кмет. 

Терзиев припомни, че той и екипът му наследява тпроблеми като неработещия завод за боклук, видеонаблюдението на града и др., които трябва да решават. 

Търсим решение за инфраструктурата на планината, и за Драгалевския, и Симеоновския лифт, заяви столичният кмет. “ В момента сме фокусирани върху това какво друго можем да направим, за да имаме модерна свързана инфраструктура. Това включва разговори на всички страни, анализ на всички правни възможности, за да видим къде е сечението между идеалното и това, което е възможно. Скоро ще се види дали разговорите със собствениците биха довели до решение.”, заяви също Васил Терзиев. 

По отношение на решението за неработещите лифтове кметът информира, че „Имаме възможност с наши средства да възстановим, надеждата ни е че можем да направим повече и скоро ще се види дали разговорите със собствениците ще ни доведат до решение, ако не имаме план „Б“. И това е да възстановим поне Драгалевския лифт, каза Васил Терзиев. 

„На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да говорим с дружеството, за да намерим бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед спрямо правомощията си по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за премахване на опасните неработещи съоръжения“ – каза също кметът Терзиев. 

Борис Бонев припомни, че лифтовете на Витоша са приватизирани през 2007 г. по времето на кмета Бойко Борисов. В договора няма изискване за работещи лифтове или поддръжката им, няма и условия, при които той може да бъде прекратен, посочи също общинският съветник. Изискани са всички документи по договора за приватизация и следприватизационен контрол, така че истината ще излезе наяве, посочиха също общинските съветници. 

Кметът на Витоша Зарко Клинков обясни, че със заповед на кмета Терзиев на 4 януари 2024г. е направена проверка, която е констатирала, че един двигател е аварирал. Собственикът „Витоша ски“ е обещал, че ще се ремонтира за 4 месеца и е поел ангажимент, лифта да заработи, но досега това не се е случило.