Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Новини

До края на май времето ще запази неустойчивия си характер

   
До края на май времето ще запази неустойчивия си характер
  nova.bg

До края на май времето ще запази неустойчивия си характер, като ще предложи от всичко – пролетни валежи, гръмотевични бури и доста слънце. По-голямата част от смущенията ще са в западната половина на страната, докато на изток слънчевите дни ще са повече. Периодът е с повишен риск от градушки, пише NOVA.

В понеделник облачността ще е променлива - от рано в западните райони, а по-късно и в някои централни ще има валежи. Условия за гръмотевични процеси в хода на денонощието – само в Югозападна България. Дневните температури ще са в интервала 22-27 градуса.

Вторник и сряда ще е слънчево в часовете преди обяд. След това до вечерта ще се развиват гръмотевични облаци с кратки, временно интензивни, локални дъждове. Температурите ще се повишат с градус-два и ще се движат между 23 и 28 градуса. В четвъртък и петък пролетни гръмотевични валежи ще има на много места в страната. Дневните температури ще са без особени колебания – по-често в диапазона 20-25 градуса.

През почивните дни след празничния 24 май ще е преобладаващо слънчево с временни увеличения на облачността в часовете следобед. По-съществен валеж е възможен в неделя в Югозападна България.

И през последната седмица на месеца се очаква динамично време. Предварителните прогнози допускат оформянето на зона с ниско налягане над Гърция и Турция, с което има изгледи за по-значителни валежи по Черноморието около 29-30 май.

Първите дни на юни ще са с преобладаващо слънчево и топло време с дневни температури до 28-29 градуса. Няма да липсват следобедни кратки валежи с гръмотевици, но те ще са ограничени около планините в западната половина на страната.

Дългосрочните прогнози за първия летен месец са за повече слънце и по-малко смущения с валежи. Температурите от 4-5 юни нататък ще са около и малко над обичайните нива за ранното лято.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.