Вторник, 02 Юли 2024
           
Новини

Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на общински проекти за над 122 млн. лв. от държавния бюджет

   
Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на общински проекти за над 122 млн. лв. от държавния бюджет

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти. Тя беше приета от Народното събрание в края на 2023 г. като част от Закона за държавния бюджет. Сключените споразумения са на обща стойност 122,1 млн. лв. Средствата ще бъдат вложени в обновяване на общинска инфраструктура на 29 общини.

Всички проекти в Инвестиционната програма са важни за общините и регионите. Те ще ги направят по-привлекателни за хората, подчерта министър Коритарова пред кметовете и общинските служители. Множеството обекти за реконструкция на водоснабдителна и водопроводна мрежа, общински пътища и улици ще подобрят условията за живот на хората в населените места, каза още Виолета Коритарова. Тя пожела на кметовете успешно да изпълнят обектите и ги увери, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да бъде техен партньор.

Готовите споразумения се подписват периодично, отбеляза министърът и допълни, че проектните предложения не се класират от МРРБ, а са заложени в държавния бюджет.

Регионалният министър напомни на кметовете, че имат право да поискат аванс за изпълнението на обектите, но за да могат да го използват е необходимо условието да е заложено в сключените от тях договори с избраните изпълнители на строително-монтажни работи.

Общините, с които бяха подписани споразуменията, са: Айтос, Алфатар, Белослав, Борино, Брацигово, Бургас, Велико Търново, Главиница, Гърмен, Девня, Доспат, Карлово, Любимец, Марица, Никопол, Павел Баня, Разлог, Родопи, Тервел, Тунджа, Стрелча, Стамболово, Сунгурларе, Провадия, Угърчин, Ценово, Червен бряг, Чипровци и Ямбол.