Събота, 05 Oct 2024
           
Спорт

Петър Стойчев преплува най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven за близо 19 часа

   


Петър Стойчев преплува най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven. Протокът Молокай в Хавай е с дължина около 45 км, за чието преплуване Стойчев прекара във водата близо 19 часа, пише News.

Той е първият българин, успял да преодолее този проток, а вече е покорил 4 от маратоните от Oceans Seven - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай.

Във фейсбук профила си Петър Стойчев споделя, че постижението съвсем не е минало безпрепятствено. До средата на дистанцията се е движил според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин Стойчев изплувал 18.8 км, докато не се появило силно насрещно течение с около 3 километра в час. Близо 10 часа продължила борбата със силното насрещно течение, за да изплува около 12 километра.

Стойчев споделя, че въпреки трудностите нито за момент не си е помислил да спре и да се откаже. А на финала плувецът е посрещнат от българи, живеещи в Хонолулу. Чакали са го повече от 6 часа. Петър Стойчев е посрещнат с българското знаме, хавайски венци и шампанско.