Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Шусел: Скоро няма да има пречки пред пълноправното членство на България в Шенген

   
Шусел: Скоро няма да има пречки пред пълноправното членство на България в Шенген

Скоро няма да има пречки за пълноправното членство на България в Шенген, заяви пред бТВ бившият австрийски канцлер Волфганг Шюсел.

"Аз разбрах това „Не“ на незабавното присъединяване към Шенген като зов за помощ, защото дотогавашната система за убежище не функционираше. Всеки може да го потвърди. Наистина не функционираше. Повечето мигранти влизаха нелегално, преминаваха и пристигаха в Австрия и Германия. А там предизвикваха значителни проблеми. Така не може да продължава. Трябва да се премине към друга реалност – Фронтекс, опазване на външните граници, приемни центрове, ясни възможности за връщане в родината. Защото много от нелегално пребиваващите изобщо не се връщат в родината си. Донякъде и съдебните органи носят отговорност за това. Но сега нещата започват да се променят. Смятам, че когато  този нов Пакт за миграция и убежище се наложи в практиката, ще се стигне до положителен резултат в обозримо бъдеще." - коментира той.  

"Мисля, че във всички случаи опазването на външната граница е от взаимен интерес. Въпросът е тази миграция да не бъде нелегална, а законна.  На външната граница трябва да има функционираща система за убежище,   като само онзи, който е одобрен, може да влиза с разрешение. А който е отхвърлен – да се завръща в родината си. Вярвам, че тук нещата са от взаимен интерес. А различията ни може би опират до качеството на механизмите. Новият европейски Пакт за миграцията и убежището  за първи път предлага един реалистичен поглед върху нещата. Мисля, че на практика ще има подобрение, така че скоро няма да пречки за пълното приемане на България и Румъния в шенгенското пространство." - прогнозира Шюсел.

Той сподели, че е бил застъпник на приемането на  България и Румъния в ЕС: 

"Винаги съм се застъпвал за това Европейският съюз да се разширява. И да се разпростира навсякъде в Европа. Винаги ми е било цел България и Румъния да бъдат разграничени от турския въпрос и да се даде собствен път на България и Румъния. Бях председател на Европейския съюз през 2006 година, когато взехме решението България и Румъния да станат членки на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Това бяха и последните ми дни като правителствен ръководител. На 12 януари 2007 година предадох властта, но на 1 януари тези две държави се присъединиха към нас. За мен това беше голяма радост, защото тогава имах близки, приятелски отношения с министър-председателя на България, Негово Величество Симеон Сакскобургготски, и го намирах за човек с чудесен характер и голяма личност, който с цялото си сърце въведе България в Европейския съюз. Това се отнася и за Адриан Нъстасе от Румъния. Бяхме наистина като едно добро трио. Като една камерна музикална формация. Успехите на Румъния и България говорят сами за себе си. И съм много горд , че стана така."

Волфганг Шюсел отбеляза, че България и Румъния са удвоили икономическата си мощ след присъединяването си към Европейския съюз.


Анкета

Ще гласувате ли на изборите през октомври?


Резултати