Неделя, 07 Юли 2024
           
Свят

ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция, въпреки забраните

   
ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция, въпреки забраните

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на EU/G7 на 5 февруари 2023 г. до края на февруари 2024 г. Европейският съюз е внесъл 5,16 милиона тона петролни продукти на стойност 3,1 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин.

Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти вероятно са с руски произход, тъй като 86% от вноса на пристанищата през същия период идва от Русия. Това показва последният съвместен анализ на Центъра за изследване на демокрацията (CSD) и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

В периода февруари 2023 г. - февруари 2024 г. Турция е внесла 17,6 милиарда евро руски петролни продукти, което е 81% от общия внос на рафинирани продукти в страната. Руският износ на петролни продукти за Турция генерира 5,4 милиарда евро данъчни приходи за военната каса на Кремъл.

През 2023 г. Турция стана най-големият купувач на руски петролни продукти в света, като е внесла 18% от общия износ на петролни продукти от Русия. Вносът на руски петрол от Турция е нараснал почти петорно през последното десетилетие.

"Трябва да бъдат предприети разследвания от правоприлагащите агенции на ЕС, за да може да се гарантира, че реекспортираните руски петролни продукти в страни като Турция не влизат в санкциониращи държави", коментира Исак Леви, ръководител на екипа за политика и енергиен анализ Европа-Русия в CREA.

След пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, Русия използва сложна мрежа от икономическо влияние в световен мащаб, за да заобиколи санкциите и да запази позицията си на международните пазари. Турция се превърна в един от ключовите фактори и основен търговски център за руски петрол и газ.

Русия прерасна във втория по големина търговски партньор на Турция, изнасяйки стоки в Турция - предимно нефт, газ и въглища - на стойност 42,2 милиарда евро през 2023 г. Стратегическото местоположение на Турция на Черно море позволява на търговците на петрол да извлекат по-големи дивиденти от вноса на петролни продукти и улеснява съхранението им в терминали в различни пристанища в страната.

Смята се, че турските складови съоръжения впоследствие са се превърнали в основна спирка за руски петролни продукти по пътя им към търговия в световен мащаб, включително към санкциониращи региони като Великобритания, САЩ и ЕС. И по-специално към ключови купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Холандия.

"Продажбата на пазара на ЕС, където цените са много по-високи поради дефицит в доставките, означава значителен марж на печалба за всеки допълнителен барел, който Русия продава. Цените на турския износ за ЕС са с 24% по-високи от вноса от Русия. По-голямата част от тази печалба се реализира от търговски посредници на големи руски петролни компании, работещи на пазара на ЕС. Тези търговци обикновено са регистрирани в данъчни убежища като Швейцария, Холандия и ОАЕ", разясни Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в CSD.

Припомняме, миналата година CREA излезе с данни, че в период 24 февруари 2022 г. - 13 ноември 2023 г. ЕС е внасял руски газ и петрол, въпреки наложената забрана през 2023 г.

През ноември миналата година ЕК посочи, че България не може да продава руски петрол на трети страни, дори и да бъде преработен в страната.