Вторник, 28 Май 2024
           
Новини

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София

   
Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София

Националният таксиметров синдикат организира протест. Браншът изразява несъгласието си със закриване на таксиметрови стоянки в столицата, съобщава БНР.

Демонстрантите се събраха в 10:00 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Предвидено е в 12:00 часа протестиращите да се предвижат към Столична община. В хода на протеста таксиметровите автомобили ще обикалят непрекъснато сградата на Общината, плътно и без да нарушават Закона за движение по пътищата.

Протестиращите настояват за възстановяване на всички вече унищожени места за изчакване на клиенти. Около 40% от таксиметровата инфраструктура в зона "център" и над 20% от тази в зона "първа" са практически унищожени от действията на Столичната община, посочват от бранша.

Според протестиращите ключови места от централната градска част са оставени изцяло без каквато и да е таксиметрова инфраструктура, което създава изключителни трудности в работата на заетите в таксиметровия превоз на пътници в София.

Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат заяви, че конкретният повод за протеста е премахването на 22 таксиметрови стоянки от зони "център" и "първа" в столицата, без какъвто и да е дебат. Той изрази и недоволство от реорганизацията на движението в района около НДК.

Стоянките в София са 131 със 729 места. Те са намалени с 40 до 60%. А самите таксиметрови автомобили вече са около 5600. Има осигурени места за 11-14% от такситата, подчерта Цветков.