Неделя, 07 Юли 2024
           
Свят

Украйна не вижда заплаха за град Харков

   
Украйна не вижда заплаха за град Харков

Украйна не вижда заплаха за град Харков, въпреки руската офанзива в граничните райони на областта, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Олександър Литвиненко в интервю за Франс прес.

"В момента руските действия в граничната зона продължават", каза Литвиненко, наскоро назначен за секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. "Можем да кажем, че не виждаме никаква заплаха от атака срещу град Харков.

По думите му в руската офанзива в региона участват над 30 хиляди души.

Според Литвиненко настоящата офанзива вероятно има за цел да създаде буферна зона по границите на Харковска област, за да ограничи украинските атаки на руска територия, които се засилиха през последните месеци.

Литвиненко признава, че Киев нанася удари на руска територия, но настоява, че те са насочени единствено срещу военни цели и нефтени и газови съоръжения, използвани за снабдяване на войските.

"Много е важно Украйна да удря легитимни цели", каза той.

Коментирайки рокадите в руската армия, Литвиненко каза, че Андрей Белоусов е "опитен мениджър, способен да осигури дългосрочна война на изтощение".

"Това предполага, че Путин планира война за дълго време напред. И война не само с Украйна, но и със Запада като цяло. Война с НАТО", каза Литвиненко, като отбеляза, че Русия не може да продължи да води война със сегашната си интензивност за неопределено време.

"Запасите от съветско време са огромни, но все пак ограничени. Ако военните действия продължат със същата интензивност, както сега, руснаците ще имат достатъчно танкове и бронирани машини за година и половина. Тогава ще започнат да имат проблеми", добави той.