Неделя, 07 Юли 2024
           
Политика

Президентът реши да не налага вето върху Закона за хазарта

   
Президентът реши да не налага вето върху Закона за хазарта

Президентът Румен Радев няма да наложи вето на промените в Закона за хазарта, с които се въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт и таван за надценка на хляба. Законът ще бъде обнародван в утрешния брой на Държавен вестник, се вижда от неговия сайт. Решението на държавния глава идва на фона на призиви за връщане на текстовете за преразглеждане в парламента и критики, че текстовете нарушават духа на Конституцията.

 

Между двете четения на Закона за хазарта в парламента бяха изпратени над 20 негативни становища по промените, касаещи ограниченията на рекламата. Срещу мярката се обявиха медии, спортни клубове и дори спортното министерство. Въпреки това текстовете бяха приети, че дори и със засилени рестрикции - вече хазартни игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева.

 

В последния работен ден на депутатите преди ваканцията мина и предложението на ГЕРБ за налагане на 15% таван на надценките на три вида хляб ( бял, типов и "Добруджа") и удължаване действието на намалената ставка на ДДС за хляба - 9%, до 31 декември 2024 г. Това бе прието през преходните и заключителните разпоредби на Закона за хазарта, с които парламентът промени и Закона за Данък върху добавената стойност. Критики срещу този текст имаха само депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България", които се въздържаха при гласуването. В хода на дебатите стана известно, че няма анализ за въвеждането на мерките (на старта на предизборната кампания - бел. авт.), тъй като бе възложено на Министерството на финансите да провери какъв ще е ефектът върху крайната цена на хляба.

 

Непосредствено след приемането на текстовете се появи остра реакция от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява водещите търговци на дребно в България, като последва и призив президентът да наложи вето на тавана на надценката за хляба, тъй като поправките са приети без мотиви, без анализ и без обществено обсъждане в последния работен ден на парламента.

"Всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно, ограничавайки свободната стопанска инициатива, гарантирана от Конституцията", посочва сдружението.
 

В неделя (12 май) юристът проф. Пламен Киров, който е член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), определи решението на парламента като "предизборна агитация".

 

Ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Цените на три вида хляб ще бъдат ниски, но ще се предлагат други видове хляб, на които цената ще се вдигне.

проф. Пламен Киров, конституционалист и член на Комисията за защита на конкуренцията

 

Мотивите на президента

 

Според Конституцията президентът има 15 дни, изтичащи в сряда (15 май), за да върне за ново разглеждане текстовете, а ако това не се случи - законът се обнародва.

 

През изминалите две седмици Румен Радев избягваше въпроси на журналисти за евентуалното вето, но имаше и намеци, че все пак такова ще има - ако това препоръчат правните му съветници.

 

Бързото законодателство не винаги води до желания резултат.

Румен Радев, брифинг на 6 май 2024 г.

 

Народни представители, с които "Дневник" разговаря, твърдят, че са очаквали президентско вето, което обаче би се преодоляло лесно, тъй като на този етап няма политическа воля за поправяне на текстовете - забраната на рекламата на хазарт мина в пленарна зала с пълно мнозинство, а срещу мярката за хляба бяха само представители на "Продължаваме промяната - Демократична България".

 

От президентството обаче днес потвърдиха за "Дневник", че Радев не е наложил вето, както и че законът ще излезе в утрешния брой на Държавен вестник, а това означава, че забраната за реклама на хазарт и таванът на надценките за хляб ще влязат в сила в средата на предизборната кампания - на 16 май. Според неофициална информация на "Дневник" на "Дондуков 2" се е обсъждало, че налагането на президентско вето върху закона би било интерпретирано като знак, че президентът защитава интересите на хазартния бранш.

 

Един от играчите в хазартния бизнес е свързан с бивш служебен министър на президента Румен Радев. Става дума за Даниел Лечев - брат на бившия служебен министър на младежта и спорта Весела Лечева, която два пъти заема поста в първия и втория кабинет на Гълъб Донев. По информация на "Капитал" брандът Sesame e индиректно свързан с Даниел Лечев. В сайта на компанията се посочва, че имат и верига от 20 игрални зали в 11 града в България с над 18-годишна история. Фамилията има и хотелиерски бизнес. Под бранда Inbet, заедно с "Ем Ви Еф холдинг", оперира казиното Monte в софийския хотел "Интерконтинентал". "Ем Ви Еф холдинг" е собственост на брата и сина на Весела Лечева - Даниел и Мартин, пише "Капитал".