Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари

Надежда Йорданова: ПП-ДБ няма да се примири и да се откаже от дневния ред на обществото

   
Надежда Йорданова: ПП-ДБ няма да се примири и да се откаже от дневния ред на обществото
  BGNES

"Равносметката от работата на НС и кабинета "Денков" може да бъде определена като успешна, от една страна, но и като предизвикателна. Най-големият успех беше че се сложи край на парламентарната криза и едноличното управление на президента Радев и лутането в геополитическата ориентация на страната", заяви пред бТВ кандидатът за народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Тя изброи измененията в Конституцията, създаването на условия за независим съд, ограничаване на правомощията на главния прокурор, приемането в Шенген, благосъстоянието започна по бързо да се увеличава и за първи път България не е на последно място в ЕС по доходи.

"За да излезем от политическата криза и за да тръгнем по пътя на реформите потърсихме подкрепа от доскорошни опоненти, формации, които все още поддържат прокорупционни модели и това имаше своята политическа цена", смята тя.

"Конституцията гарантира повече независимост на съда, главният прокурор е със съществено ограничени правомощия. Голямото предизвикателство е приемането на закона за съдебната власт, който да гарантира прилагането на заложените в Конституцията принципи. И затова изглежда започнахме да срещаме съпротива, особено при избора на независими регулатори", коментира тя.

"Острата реакция на ПП-ДБ веднага доведе до спиране на намерението пенсиите да бъдат увеличени с по-малко от предварително заложения процент", каза тя.

Та припомни, че ПП-ДБ е предлагала да отпадне служебния кабинет, а правителствата в оставка да организират изборите.

"Гаранциите, че реформата ще бъде довършена са доверието на обществото, за да имаме достатъчна тежест, за да ги продължим или да попречим на връщане назад", каза Йорданова и нарече "прогнози" твърденията на социолозите, че коалицията губи над 200 хиляди гласа.

"Спрямо ПП-ДБ има атака след атака, скандал след скандал и това влияе. Без устойчиви институции България никога няма да излезе от блатото на мъждиво кретащи институции. Наше задължение и отговорност е да убедим българския народ, че той има потенциал. Ние поставяме на масата въпроса дали българският народ се примирява или иска и може повече", добави тя.

Според нея, сили като ГЕРБ и ДПС се съпротивляват на прилагането на реформите, но подчерта, че не става дума за техните електорати, а за определени части от тяхното ръководство.

"Затова едни скандали се раздухват, а други се потушават, а институции се използват за политически натиск. В България не се събират данни колко от СРС са довели до реални производства, няма правила как те да се унищожават, и така това на практика е "банка с компромати". Ето това е работа, която трябва да свърши 50 парламент", заяви Йорданова.

"Тревогата ни е, че хвърлянето на България към избори е много вредно. В ПАСЕ се отложи постмониторинговия диалог заради предсрочните избори. Но ние сме прагматични, ще търсим мнозинство или ще подкрепяме мнозинство, само ако то е готово да извърши антикорупционни реформи", каза още тя.

"Коя политическа сила къде ще застане, дали ще търси антикорупционни практики или ще търси друг път за развитие е решение на самата политическа сила. Ние държим да няма плаващи мнозинства, но за съжаление ръководството на ДПС не е готово. Когато стигнахме до реалните реформи, да се откажем от това партиите да имат гарантирана политическа квота в регулаторите - те се отказаха. За да се отприщи потенциална на благосъстоянието трябва да се направи реформата в тези институции", убедена е Йорданова.

"Не случайно обърнах внимание на индекса за реалното благосъстояние на населението. България бавно, но реално отлепва от дъното на различни класации. Но докато корупцията ни краде от джобовете не можем да разчитаме на това", прогнозира тя.

По думите и, ПП-ДБ няма да се примири и да се откаже от дневния ред на обществото, а въпрос на избор е дали други партии ще оставят страната в корупционното блато.

"Очакваме трудни разговори, но виждам отговорно прагматично отношение. Трябва да можем да си говорим, но да не използваме приоритети за извиване на ръце и лични влияния било в съдебната власт, било в регулаторите. Личния интерес не може да бъде търгуван за националния интерес. Ние не отстъпихме от това да се проведат реформите на практика. Може би беше грешка това, че нямаше споделена политическа отговорност. ГЕРБ опита да наложи в обществото това, че ПП-ДБ ламти за постове, но това не беше вярно. Разговорите се счупиха, когато поискахме конкретни срокове. В личен план съжалявам, че не устояхме на изкушението за лоши законодателни практики, понякога прибързвахме", категорична беше тя.

Йорданова призова българските граждани да гласуват, за да покажат какъв е техният избор за България и да гласуват за една нормална България като европейска държава.