Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

ЦИК излови кандидат-депутати в три листи

   
ЦИК излови кандидат-депутати в три листи

За пореден път се случва властите да хванат кандидати за депутати, които са се кандидатирали в три избирателни района. Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени регистрации на двама претенденти за парламента заради такова нарушение. Въпреки това, те ще участват на изборите на 9 юни.

Изборният кодекс позволява на кандидатите да се състезават в максимум до две листи. Това правило обаче най-редовно се нарушава, както се вижда от проверките, които прави преди всеки вот държавното дружество "Информационно обслужване". Дали причината е умисъл или некомпетентност, никога не става ясно. Единствената мярка, която предприема ЦИК при такива случаи, е да отмени третата поред регистрация на кандидата и да го остави да се състезава в другите два района. Санкции няма.

Така се случва и сега. Красимир Костов от "Солидарна България" присъства в листите на формацията за 23-ти и 24-ти район в София, както и в Ямбол. ЦИК приема решение, че валидни са първите по време регистрации – в 23-ти район и в Ямбол, а третата трябва да бъде отменена.

Същото е положението и със Станислав Сашев от "Народна партия Истината и само истината", който е открит в листите за Враца, Габрово и Ловеч. ЦИК е отсъдила, че може да се състезава в габровския и ловешкия район, а врачанската регистрация трябва да бъде отменена.

Последствия за нарушенията няма да има.

Край на състезанието

ЦИК е отстранила от изборите кандидата на партия "Величие" Радко Радев. Проверка на дирекция ГРАО на регионалното министерство е установила, че Радев има германски паспорт и настоящ адрес във ФРГ от 2014 г. насам.

Това означава, че не отговаря на изискването за уседналост – да е живял през последните 18 месеца в България. Затова няма да му се позволи да участва в листите в Сливен и Ямбол, където се беше регистрирал.