Вторник, 21 Май 2024
           
Новини

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

   
Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин, са подали заявленията за еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Според размера на нанесените щети домакинствата могат да получат помощ до 1578 лв. - трикратният размер на линията на бедност, която за 2024 г. е 526 лв.

След като бъдат одобрени за тази помощ, пострадалите семейства могат да кандидатстват и за подкрепа от Фонд "Социална закрила" на министерството. Чрез Фонда те могат да бъдат подпомогнати с до 2500 лв. за оборудване, обзавеждане и ремонтни дейности. Заявленията се подават чрез общините.

В гр. Плевен не са установени пострадали жилищни сгради от проливните дъждове и не са постъпвали заявления за еднократна помощ от града и областта. Но са засегнати сградите на Домашния социален патронаж и Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания, където са наводнени четири помещения. Над две спални помещения на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е протекъл покривът. Щетите в социалните услуги вече са отстранени.

Все още обаче са неизползваеми помещенията на Домашния социален патронаж.