Понеделник, 20 Май 2024
           
Коментари

Министър Герапетритис: Проблемът на Северна Македония е с България, не с Гърция

   
Министър Герапетритис: Проблемът на Северна Македония е с България, не с Гърция

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че "проблемът на Северна Македония е основно въпросът с България", а не с Гърция.

"Вписването на българското малцинство в Конституцията, както и Преспанското споразумение, са предпоставка за напредъка на интеграционните процеси. РСМ с новото правителство и новия президент ще бъде изправена пред важни дилеми. Специално за Северна Македония, големият проблем, който съществува днес, е не толкова въпросът с Гърция и Преспанското споразумение, а основно въпросът с България", каза гръцкият дипломат в интервю за радио "Скай".

"Вярвам и се надявам, че съседната държава ще продължи своя европейски път. Надявам се да нямаме възраждане на национализма и проблемите от миналото", добави гръцкият външен министър.

Той изрази надежда, че ВМРО-ДПМНЕ няма да промени външната политика на Северна Македония. Дипломатът посочи, че Гърция следи отблизо развитието на събитията и е готова за всякакви сценарии.

"Надявам да няма промяна във външната политика, но и във вътрешните въпроси на Северна Македония. Имаме смазваща победа на ВМРО-ДПМНЕ", посочи Герапетритис.

Той коментира Преспанското споразумение между Атина и Скопие, с което беше решен спора за името на Република Македония, а Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.

"Нова демокрация като опозиция повдигна въпроса за сивите зони в Споразумението. От друга страна, с идването си на власт ние имаме политическо и правно задължение не само да спазваме Преспанския договор, но и да осигурим неговото последователно прилагане, нещо, което се основава на самата ни Конституция", обясни Герапетритис. Той добави, че споразуменията, ратифицирани от парламентите, "имат предимство пред всяка противоположна разпоредба на закона", което на практика означава, че "каквото и да искат Гърция или Северна Македония, те не могат едностранно да променят Преспанското споразумение и са длъжни да го изпълняват". /БГНЕС