Понеделник, 20 Май 2024
           
Новини

Гвоздейков е сменил председателя на УС на НКЖИ

   
Гвоздейков е сменил председателя на УС на НКЖИ

Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков е сменил председателя на управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) - Емилия Никова заема мястото на Камен Диков. Това става известно от Търговския регистър, но не е съобщавано нито от транспортното министерство, нито от НКЖИ, на която министерството е принципал, въпреки че заповедта на Гвоздейков е от 25 април, пише Дневник.

Диков се задържа на поста около 7 месеца, след като беше назначен от Гвоздейков през септември 2023 г., когато той беше редовен транспортен министър в правителството с премиер Николай Денков.

Това е поредната смята в директорския борд на НКЖИ, като всички назначения са с уточнението "до провеждане на конкурс".

Камен Диков преди това за около година беше шеф в "Напоителни системи". След идването на власт на правителството на Денков името му беше лансирано за заместник-директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от квотата на "Продължаваме промяната". Това обаче не стана и той оглави борда на НКЖИ.

Емилия Никова работи повече от 10 години в НКЖИ. Ръководила е звеното, отговарящо за строителството на жп линията София - Драгоман.

Генералният директор на НКЖИ Мария Генова остава в управителния съвет.

Член на борда на НКЖИ остава и бившият военен контраразузнавач и щатен сътрудник на Държавна сигурност о.р. полк. Васко Балабанов. Той беше назначен през септември от квотата на ДПС.