Понеделник, 20 Май 2024
           
Спорт

Базил Боли пое олимпийския огън във втория ден на френска земя

   
Базил Боли пое олимпийския огън във втория ден на френска земя
  БТА

Щафетата на олимпийския огън започна втория си ден в Марсилия, като бе поета от емблематичния футболист на Олимпик - Базил Боли, пише БНР.

Той е единственият голмайстор при победата на Олимпик (Марсилия) над Милан с 1:0 във финала за Купата на европейските шампиони през 1993 година. Боли пое огъня през историческата базилика в града Нотр Дам дьо ла Гард и го носи до позлатената статуя на Бон Мер, която бди над втория по големина град във Франция.

"Ето това кара сърцето да бие и е фантастично. Това е олимпийският огън, символът на спорта, на това да живеем заедно и на всичко, което можем да очакваме от света", коментира пред АФП бившият национал на Франция, който беше облечен изцяло в бяло, както и всички, които носят огъня.

Базил Боли предаде щафетата на 83-годишната Колет Каталдо, който е историческа привърженичка на Олимпик Марсилия и запя "Да запалим огъня" на Джони Холидей.
Във Франция огънят ще мине през 400 града и ще го носят 10 000 души, преди да пристигне в Париж за церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.


Свят Спорт 16.04.2024 13:11