Понеделник, 20 Май 2024
           
Свят

Зеленски след атаките по украинската енергетика: Путин е нацист

   
Зеленски след атаките по украинската енергетика: Путин е нацист

Русия удари украинската енергийна инфраструктура рано сутринта в сряда, докато Кремъл се подготвяше да отпразнува празника Деня на победата на 9 май, който традиционно отбелязва съветския триумф над Нацистка Германия, но наскоро стана емблематичен за войната срещу Украйна, пише европейската редакция на Politico, цитирано от "Фокус".

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили 39 от 55-те ракети, изстреляни по няколко от нейните региони и 20 от 21-те дрона Шахед, изстреляни от силите на руския президент Владимир Путин.

"В деня на възпоменание и победа над нацизма през Втората световна война нацистът Путин предприе масирана ракетна атака срещу Украйна“, заяви президентът на страната Володимир Зеленски в изявление в сряда. "Целият свят трябва да разбере кой  кой е. Светът не трябва да дава шанс на новия нацизъм“.

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко заяви, че атаките от сряда са били насочени главно срещу цивилна енергийна инфраструктура, насочени към съоръжения за производство и пренос на електроенергия в областите Полтава, Кировоград, Запорожие, Лвов, Ивано-Франковск и Винница.

"Врагът иска да ни лиши от способността да генерираме и предаваме достатъчно електроенергия“, поясни Галушченко, призовавайки украинците да ограничат потреблението на енергия, особено през сутрешните и вечерните пикови периоди. "Това е приносът на всеки от нас към победата. Светлината ще надделее“, добави министърът.

Най-голямата украинска частна енергийна компания ДТЕК съобщи, че атаките са сериозно повредили оборудването на три нейни електроцентрали през нощта. "Това е вече петият масиран обстрел на енергийни съоръжения на компанията през последния месец и половина“, се казва в изявление.