Неделя, 19 Май 2024
           
Политика

Интригата в лидерския 25 МИР се обогати: Иван Гешев срещу Васил Божков на вота

   
Интригата в лидерския 25 МИР се обогати: Иван Гешев срещу Васил Божков на вота

Най-интересните битки на вот в 2 в 1 се очакват в столичния 25 МИР, пише OFFNEWS.

По традиция в него един срещу друг се изправят лидери на партии и това привлича погледите към сблъсъка на най-популярните лица в политиката.

На 9 юни обаче интригата в надпреварата ще бъде разширена и заради битката между бившия главен прокурор Иван Гешев, водач на листата на КП "Граждански блок", и освободения вчера под гаранция обвиняем бизнесмен Васил Божков, който води списъка от кандидат-депутати в 25 МИР на "Център". 

Култово състезание се очертава и между Корнелия Нинова и Ваня Григорова. Двубоят между враждуващите леви дами обаче ще се реши в голяма степен от трима мъже - за техните избиратели се борят и Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", Михаил Миков - бивш председател на БСП, сега водач от "Левицата" и Слави Трифонов, начело на "Има такъв народ". На миналите избори Трифонов не участва в надпреварата, сега обаче стремежите му за надмощие няма как да не включват Бойко Борисов и Христо Петров - Ицо Хазарта, пръв в листата на ПП-ДБ. 

Петров е и единственият, успял да победи Борисов на собствената му територия - Банкя, където живее лидерът на ГЕРБ, е част от 25 МИР - през 2021 г. „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе първа сила, а ГЕРБ-СДС - втора. Борисов победи Хазарта по преференции през април миналата година, но горчилката от загубата у ГЕРБ и Борисов остана. Сега редиците и в двете коалиции се стягат за реванш. 

 

Плътно зад Борисов - на второ място в листата е бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, която се очаква да помогне на лидера с познанията си за проблемите на столицата и тяхното решаване като най-дълго управлявалият я градоначалник. 

Екологът Георги Стефанов ще води "Зелено движение", а предприемачът Николай Янков - "Синя България". ДПС участва в 25 МИР със зам.-председателя си Станислав Анастасов. Адвокат Николай Хаджигенов от "Ние идваме", който заедно с Арман Бабикян бе организатор на протестите срещу ГЕРБ през 2020 г. 

В 25 МИР кандидат за депутат е и атрактивния водач на Глас народен Светльо Витков, който отправя най-интересните и изпълнени с чувство за хумор послания към гласоподавателите. 

Бившият депутат Радостин Василев - ИТН, ПП-ДБ, независим, с партията си МЕЧ също ще се бори пак да е в НС с партията си МЕЧ. 

Към народното събрание се е устремил от 25 МИР и приятелят на Путин Николай Малинов.