Неделя, 19 Май 2024
           
Новини

Софийският градски съд решава дали да пусне от домашния арест Васил Божков

   
Софийският градски съд решава дали да пусне от домашния арест Васил Божков

Софийският градски съд решава дали да пусне от домашния арест бизнесмена Васил Божков. След като преди дни Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, адвокатите на Божков поискаха промяна и на мярката му за неотклонение, пише БТА.

Васил Божков бе предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси. 

По делото е разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

На съд са предадени десет лица - Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от ДКХ. Сред тях и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници.